CHP'li Tanrıkulu: 'Kürtlerin en derin acısına 'sözde' diyen bir iktidar, nasıl Kürt meselesini çözmüş?'

CHP'li Tanrıkulu: 'Kürtlerin en derin acısına 'sözde' diyen bir iktidar, nasıl Kürt meselesini çözmüş?'

CHP Diyarbakır İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenleyen Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Diyarbakır ziyaretinde ‘Kürt meselesi’ yoktur çıkışına yanıt verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu basın toplantısında yaptığı konuşmada Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Diyarbakır'ı ziyaretindeki açıklamalarına değindi.

“Kürt meselesini çözdük” diyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yanıt veren Tanrıkulu, “Kürtlerin en derin acısına 'sözde' diyen bir iktidar, nasıl Kürt meselesini çözmüş?" dedi.

Altı yıl önce çatışmalar nedeniyle birçok mahallesi yıkılan Sur ilçesini gezen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yeni yapıları eleştirerek, “Tarih katledilmiş, hafıza yok edilmiş" diye konuştu.

'HALEPÇE KÜRTLERİN EN DERİN ACISI'

Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Diyarbakır ziyaretinde ‘Kürt meselesi’ yoktur dediğini hatırlatarak, “Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Diyarbakır’da, ‘Kürt meselesi yoktur, çözdük’ dediğin saatlerde savcılığın talimatıyla gözaltına alınanlara, Kürtlerin tarihteki en derin acılarından Halepçe Katliamı üzerine ‘sözde’ denilerek tarih ve acılarımız aşağılanıyordu. Halepçe’de yaşanan katliam yakın tarihimizin en büyük katliamı. Kürtlerin toplu kıyımıyla ilgili olarak unutamayacağımız zamanlardır. Halepçe Katliamı ile ilgili olarak gösterdiğiniz bu tavırla mı Türkiye’nin Kürt meselesini çözeceksiniz? Diyarbakır’a gelip kabadayı kabadayı dolaşıp, Kürtlerin tarihinin en derin acısına ‘sözde’ diyerek mi çözeceksiniz?” diye sordu.

‘KÜRTÇE HALA SUÇ DİLİ’

Kürtçe üzerindeki baskılara da değinen Tanrıkulu, “Cezaevlerinde daha yeni Kürtçe şarkı söylediği, Kürtçe şarkı dinleyip halaylar çektiği için insanların infazları yakıldı. Kürt sorununu böyle mi çözeceksiniz? Türkiye’de yaşananlardan anlaşılıyor ki Kürtçe halen ‘Suç Dili’ olarak sayılıyor” ifadesini kullandı.

Tanrıkulu, “Adalet Bakanı’nın ‘Türkiye’de işkence ve kötü muamele yoktur’ dediği saatlerde, sadece bu yılın ilk 10 ayında 814 kişi tarafından işkence-kötü muamele başvurusu yapıldığını açıklandı” dedi.

'KOLEKTİF CEZALANDIRMA MANTIĞI'

“AK Parti derin devletin sahibi olmuştur” diyen Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın 5 yıldır siyasi rehin olarak tutulduğunu ve ailesinin de cezalandırıldığını söyledi. Tanrıkulu, “Siyasi rekabetin, kan davasının bir ahlakı, töresi vardır. Kan davasında bile kadınlara, çocuklara dokunulmaz. Kolektif cezalandırma mantığı düşman ceza hukukudur. Bu cezalandırmanın en son örneği de kitlesel biçimde saldırıya uğrayan ve kendisine 2 yıl 6 ay ceza verilen Başak Demirtaş’tır” şeklinde konuştu.

'YÜZDE YÜZ ZAM VAR'

Ekonomik sorunlara da değinen Tanrıkulu, “Bizim 3 kalem yiyeceğimiz Türkiye ve dünya bakımından markadır. Karacadağ pirinci, Diyarbakır ciğeri, örgü peyniri. Hepsinde yüzde 100’den fazla zam var. Bu ürünler Diyarbakır’da üretiliyor ve tüketiliyor ve hepsi yüzde yüz zamlanmış durumda. Ne ile karşı karşıya olduğumuzu anlamanız için söylüyorum” dedi.