CHP'li Tanrıkulu: Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilere biber gazı ve copla müdahale talimatını kim verdi?

CHP'li Tanrıkulu: Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilere biber gazı ve copla müdahale talimatını kim verdi?

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının ardından, kararı protesto eden öğrencilere polislerin saldırmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu "Öğrencilere biber gazı ve coplarla müdahale edilmesi talimatını kim ya da kimler vermiştir?" diye sordu.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarıyla, 2015 seçimlerinde AKP'den 1. bölge Milletvekili aday adayı olan Prof. Melih Bulu'nun, Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının ardından, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin başlattığı eylemlerde polislerin öğrencilere saldırmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi hazırladı.

Tanrıkulu soru önregesinde "Öğrencilerin üniversitenin kapısına atamadan dolayı temsili mühür vurması hukuka, demokratik ilkelere ve teamüllere aykırı AKP Hükümetleri dönemindeki her uygulamaya herkesin biat etmek zorunda olmadığını gözler önüne sererken, geleneği olan kurumlarda yazılı kurallar dışındaki teamülleri yok sayan AKP Hükümetinin kurum dışından kayyum benzeri atama uygulamalarına son verilecek midir?" ifadelerini kullandı

Atamaların üniversitelerin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini ihlal ettiğini vurgulayan Tanrıkulu, "Polisin Boğaziçi Üniversitesinin kapısına kelepçe vurmasının gerekçesi ve izahı nedir?" diye sordu.

CHP'li Sezgün Tanrıkulu'nun soru önergesi şu şekilde:

"Cumhurbaşkanı imzalı kararnameyle, Boğaziçi Üniversitesine, 2015 yılı seçimlerinde İstanbul AKP Aday Adayı olan, Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu rektör atanmış, atama öğrencilerin tepkisini çekmiş, ‘kayyım rektör’ eleştirileri getirilmiş ve üniversitedeki bazı öğretim üyeleri de bir bildiriyle atama kararını kabul etmediklerini duyurmuştur.

Akabinde ‘Kayyım rektör’e karşı çıkan Boğaziçili öğrenciler kampüste protesto gösterisi düzenlerken, yürüyüşe geçen öğrencilere polisin müdahale ettiği, kuzey kampüste oturma eylemi gerçekleştiren öğrencilerin güney kampüse girmek isterken polis tarafından ablukaya alındığı ve  ablukayı kırmak isteyen öğrencilere polisin biber gazı ve coplarla karşılık verirken, ablukanın iki tarafına da biber gazı ve tomalardan tazyikli su sıkıldığı ve polisle öğrenciler arasında arbede çıktığına dair haberler basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

1. Eleştiri getirilen ‘kayyım rektör’ü protesto amaçlı üniversitede öğrencilerin toplantı ve gösteri yapması en temel Anayasal bir hak olup, buna müdahale de Anayasaya aykırı olduğundan ve ceza yasalarına göre suç teşkil ettiğinden, öğrencilere biber gazı ve coplarla müdahale edilmesi talimatını kim ya da kimler vermiştir?

2. Öğrencilerin üniversitenin kapısına atamadan dolayı temsili mühür vurması hukuka, demokratik ilkelere ve teamüllere aykırı AKP Hükümetleri dönemindeki her uygulamaya herkesin biat etmek zorunda olmadığını gözler önüne sererken, geleneği olan kurumlarda yazılı kurallar dışındaki teamülleri yok sayan AKP Hükümetinin kurum dışından kayyum benzeri atama uygulamalarına son verilecek midir?

3. Üniversitelerin kararlarının yok sayılarak, rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesi yerine kurum dışından atanması uygulamasına son verilecek midir?

4. Bahse konu atamaların üniversitelerin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini ihlal ettiği göz önüne alındığında, üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması amacıyla üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması için rektör, dekan vd. akademik yöneticilerin atamayla değil seçimle belirlenmesi hususunda somut adımlar atılacak mıdır?

5. Polisin Boğaziçi Üniversitesinin kapısına kelepçe vurmasının gerekçesi ve izahı nedir?"