CHP’li Sezgin Tanrıkulu’ndan Ziya Selçuk’a sahte diploma soruları

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’ndan Ziya Selçuk’a sahte diploma soruları

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “tüm öğretmenlerin diplomalarının sahteliğinin incelenmesine ilişkin genelge” iddialarını sordu.

İleri Haber 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sahte diploma ile mezun olan öğretmenlerin olduğu iddialarıyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, 2003-2020 yılları arasında sahte diplomayla görev yapan siyasetçi, diplomat ve öğretmenlere dair Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

1. 2003 - 2020 tarihleri arasında yıllar itibariyle sahte diploma ile görev yaptığı tespit edilen öğretmen sayısı nedir?

2. 2003 - 2020 tarihleri arasında yıllar itibariyle sahte diploma ile görev yaptığı tespit edilen siyasetçi ve üst düzeyde görev yapmış kişiler var mıdır? Varsa, bu kişiler kimlerdir? Bu öğretmenler hakkında yürütülen soruşturmanın güncel akıbeti nedir? Bu öğretmenler sahte diplomaları kim veya kimlerden temin etmişlerdir?

3. Sahte diploma skandalı akabinde, Milli Eğitim Bakanlığının, tüm öğretmenlerin diplomalarının sahte olup olmadığının kontrol edilmesi için genelge gönderdiği iddiası doğru mudur?

4. Kamu kurumlarında işe alımlarda diploma kontrolü hangi birim tarafından gerçekleştirilmektedir?

5. Bu kontroller hangi usullerle yapılmaktadır? Elektronik sistem üzerinden kontrol yapılmakta mıdır?

6. 2003 – 2020 tarihleri arasında yıllar itibariyle bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda sahte diplomayla çalıştıkları tespit edilen personel bulunmakta mıdır?

7. Bulunmakta ise, ilgili personeller hangi Bakanlıklarda ve Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışmışlardır? Bu personellerin ilişikleri kesilmiş midir?

8. 2003 - 2020 tarihleri arasında yıllar itibariyle Türkiye genelinde illere göre sahte diploma ile görev yaptığı tespit edilen çalışan sayısı nedir? İllere, kurumlara ve branşlarına göre dağılımı nedir?