CHP’li Sezgin Tanrıkulu’ndan, Başak Demirtaş’a verilen cezaya tepki

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’ndan, Başak Demirtaş’a verilen cezaya tepki

Dün Yargı Paketi, İcra ve İflas Kanun Teklifi görüşmelerinde söz alan CHP’li Sezgin Tanrıkulu, yargıdaki sorunlara dikkat çekti.

İleri Haber

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Başak Demirtaş’a verilen cezaya dikkat çekerek, “Selahattin Demirtaş’ı hapse attınız, beş yıldır yatıyor. Asgari kuraldır; kan davasında bile yakınlarına, eşine, çocuğuna karışmazsınız. Bu en asgari kan davasında böyledir, düşman ceza hukukunda bile yoktur” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda dün Yargı Paketi, İcra ve İflas Kanun Teklifi görüşmeleri yapıldı. Teklifin 4. Maddesine ilişkin söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yargıdaki sorunlara dikkat çekti.

“Yargı Reformunu konuşuyoruz, adliyeler gerçekten berbat. Diyarbakır Adliyesi’yle ilgili olarak Bakan da oradayken söyledim, ‘Bakın, sizin adliyeyi ziyaret ettiğiniz saatlerde ne oluyor biliyor musunuz, o adliyenin içerisinde neler oluyor?’ Cumhuriyet Savcıları ve diğer kamu görevlileri itirafçı yaratıyorlar, sonra aracıları iş adamlarına gönderiyorlar: ‘Adınız bak burada geçiyor, hadi gelin şu kadar para verin, isminizi çıkartalım’ İş adamı para vermiyorsa gözaltına alınıyor, sonra yine görevliyi gönderiyor ya da aracıyı gönderiyor. Bunlar Diyarbakır Adliyesinde oluyor, oldu. İki gün önce burada konuştum, Bakan tek bir laf etti mi bugüne kadar, tek bir şey söyledi mi bugüne kadar? Bu sadece Diyarbakır Adliyesi’nde olmuyor, Türkiye'nin bütün adliyelerinde bakın pazarlamaya dönüşmüş bir adliye zihniyeti var ve bunlar sizin iktidarınız döneminde oluyor” diyen Tanrıkulu, iktidara bu duruma karşı çıkma çağrısı yaptı.

‘MUHALİFLERE DÜŞMAN CEZA HUKUKU UYGULANIYOR’

Ülkede muhaliflere düşman ceza hukuku uygulandığını dile getiren Tanrıkulu, Başak Demirtaş’a verilen cezalara dikkat çekti. Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Selahattin Demirtaş’ı hapse attınız, beş yıldır yatıyor. Asgari kuraldır; kan davasında bile yakınlarına, eşine, çocuğuna karışmazsınız. Bu en asgari kan davasında böyledir, düşman ceza hukukunda bile yoktur. Çıktı Fox TV’ye, Fox TV’ye ceza; sonra ardından Diyarbakır Adliyesi’nde altı yıl ceza. Olmaz böyle bir şey gerçekten, biraz okuyun. Bakın, bunlar meseleyi derinleştiriyor. O Hakimlerden siz hesap sorun, biz değil; biz gelince soracağız ama şimdi siz sorun bu yurttaşlarımıza karşı düşmanca ceza hukuku uygulayanlara.”