CHP'li Sezgin Tanrıkulu: AİHM'in Demirtaş ile ilgili kararı yerine getirilmek zorunda

CHP'li Sezgin Tanrıkulu: AİHM'in Demirtaş ile ilgili kararı yerine getirilmek zorunda

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AİHM'nin Demirtaş hakkında verdiği kararı değerlendirdi.

İleri Haber

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Demirtaş hakkındaki sözlerine ilişkin “Erdoğan'ın sözleri hukuki bağlamından uzaktır. Danışmanları kendisini yanlış yönlendiriyor. Eğer gerçek anlamda insan hakları hukukçularından görüş almış olsaydı, bugün kendisini uluslararası muhataplarının yanında zor durumda bırakacak konuşmayı yapmazdı." dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2016’dan bu yana tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında "derhal serbest bırakılması için Türk hükümetinin gerekli tüm tedbirleri alması gerektiği” açıklamasını yaptı.

Bugün konuya ilişkin konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “AİHM'in Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara da değinmek istiyorum. AİHM bizim mahkemelerimizin yerine karar veremez. Bizim mahkemelerimizce değerlendirilir. Biz bireysel başvuru adımını attığımız zaman Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin bütün yolları tüketme unsuru olarak gördük. Şimdi görüyoruz ki burada tüm yollar tüketilmeden AİHM bu kararı alma yoluna tevessül etmiştir” ifadelerini kullandı.

'BUNUN SONUÇLARI AĞIRDIR'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AİHM'nin Demirtaş hakkında verdiği kararı değerlendirdi. “Mahkeme, bu tutuklanmanın siyasi olduğu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. maddesinin ihlal edildiği tespitini yapmıştır. Ayrıca Demirtaş'ın seçme ve seçilme hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiği belirtmiştir” diyen Tanrıkulu, mahkemenin, hükümetin yargı organlarını kullanarak bir siyasi muhalifi cezaevinde tuttuğu ve siyasetten dışladığını karara bağladığına dikkat çekti.

Bunun çok ağır bir karar olduğunu belirten Tanrıkulu, “Faili meçhul ve köy boşaltmalar döneminde bile AİHM 18. madde ihlalinden karar vermemiştir. İlk defa bu maddeden ihlal kararı Demirtaş dosyasında verildi. Bunun sonuçları ağırdır" dedi.

‘ERDOĞAN'I YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR’

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AİHM'nin Demirtaş ile ilgili açıklamalarını anımsatan Tanrıkulu, "Erdoğan'ın sözleri hukuki bağlamından uzaktır. Danışmanları kendisini yanlış yönlendiriyor. Eğer gerçek anlamda insan hakları hukukçularından görüş almış olsaydı, bugün kendisini uluslararası muhataplarının yanında zor durumda bırakacak konuşmayı yapmazdı." dedi