CHP’li Pekşen: Yardımcısı bu yetkilerle Cumhurbaşkanını görevden alabilir

CHP’li Pekşen: Yardımcısı bu yetkilerle Cumhurbaşkanını görevden alabilir

‘Erdoğan’ı tehdit’ iddiasıyla hakkında fezleke hazırlanan CHP’li Haluk Pekşen, İleri Haber’e yaptığı açıklamalarda "Cumhurbaşkanı yardımcısı bu yetkilerle Cumhurbaşkanını görevden alabilir, af çıkarıp ‘FETÖ’cüleri tahliye edebilir” dedi.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Anayasa değişikliği konusunda yaptığı açıklamalar gerekçe gösterilerek CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen hakkında, ‘Cumhurbaşkanını tehdit’ suçlamasıyla fezleke düzenlendi.

Cumhurbaşkanı yardımcılarına verilen görev ve yetkilerin riskli olduğunun altını çizen CHP’li Pekşen, cumhurbaşkanına vekalet eden yardımcısının, cumhurbaşkanı ile aynı görevlere sahip olduğunu, cumhurbaşkanı yurt dışına gittiğinde, yardımcısının OHAL ilan edebileceğini, hatta cumhurbaşkanını bile görevden alabileceğini söyledi.

Fezlekeye ilişkin İleri Haber’e konuşan CHP’li Pekşen, duruma ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI ANAHTAR TESLİM YARDIMCIYA!

Anayasa’nın 106. maddesinin cumhurbaşkanı yardımcılarının yetkilerinin düzenlendiğini belirten Pekşen, “Öyle bir yetki düzenlemesi yapılmış ki, cumhurbaşkanına verilen yetkilerin tamamı cumhurbaşkanının yardımcısına da istisnasız olarak verilmiş. Bu yetkisini kullanmasına ilişkin süre tanınması, sınır konması gerekirken bunlar ‘unutulmuş’, atlanmış” dedi.

“Ben bunları gündeme getirdikten sonra AKP açıklama yapmak zorunda kaldı; “Bu boşluğu yasayla düzelteceğiz” diye. Anayasa’da düzenlenen bir hususu yasayla düzenletemezsiniz” şeklinde konuşan Pekşen cumhurbaşkanı yardımcısının ‘sınırsız’ yetkilerini ve risklerini tek tek şöyle açıkladı:

İŞTE YETKİLER VE RİSKLER

- Cumhurbaşkanının hastalık ya da yurtdışına çıkış halinde yerine vekil atanır. Vekilin kim olacağı da düzenlenmemiş. Cumhurbaşkanı yardımcılarından biri “Vekil benim” diyebilir.

- Kimin vekil olacağı düzenlenmemiş. Vekil, Cumhurbaşkanını emekliliğe sevk edebilir

- “Cumhurbaşkanını görevden aldım” diyebilir

- OHAL ilan edebilir

- ‘FETÖ’cülere af ilan edebilir

Bunları söyleyince “tehdit” gerekçesiyle hakkımda fezleke düzenlemiş savcı.”

Söz konusu fezlekenin iki şeyi gösterdiğine işaret eden Pekşen şöyle devam etti:

“Hukukun adaletin nereye geldiğini gösterir. Adli sistem içerisindeki düzenin nasıl işlediğini gösterir. Buradan da cezaevlerinden yükselen o feryatların haklılığına büyük bir delalet teşkil eder. Cezaevlerindeki insanların “ilgimiz yok, mağduriyetlerimiz var, masumuz” diyen seslerin tamamını duymamız lazım bu fezlekeyi gördükten sonra.”

‘EYVAH EYVAH’

Fezlekeyi ciddiye almadığını belirten Pekşen “Ama durumu ciddiye almak lazım. Çünkü Türkiye’deki adalet durumunun gerçekten çok çok ciddiye alınması gerektiğini bu fezlekeyle anladım ben. Böyle fezleke düzenleyen savcı varsa eyvah eyvah eyvah…” sözleriyle tepki gösterdi.

ANAYASA’NIN 106. MADDESİ NE DİYOR?

Anayasa’nın 106. maddesinde yer alan ‘Cumhurbaşkanına vekillik etme’ başlıklı bölüm Pekşen’in belirttiği riskleri barındırıyor. İşte o madde:

‘Cumhurbaşkanına vekillik etme’

MADDE 106- Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI

Anayasa değişikliği paketinde Meclis’e sunulan ve ‘Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’nı getiren 10. madde 13 Ocak 2017’de yapılan görüşmelerde kabul edilmişti.

Madde, cumhurbaşkanına, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilmesi imkanı tanıyor. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait tüm yetkileri kullanabilecek.

‘ERDOĞAN’I TEHDİT FEZLEKELERİ
‘Erdoğan’a tehdit’ fezlekeleri daha önce de aralarında tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanmıştı.

İşte Pekşen hakkında hazırlanan o fezleke: