CHP’li Özkoç'tan Soylu'ya istifa çağrısı: 'Sakarya’daki ölümlerden siz de sorumlusunuz'

CHP’li Özkoç'tan Soylu'ya istifa çağrısı: 'Sakarya’daki ölümlerden siz de sorumlusunuz'

CHP Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya'daki havai fişek patlamasının ardından, patlayıcıları imhaya götüren kamyonun da patlamasına ilişkin yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu istifaya çağırdı. Özkoç "Sakarya’daki ölümlerden siz de sorumlusunuz" dedi.

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, hem Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda hem de artakalan patlayıcıları imhaya götüren kamyonda meydana gelen patlamaların altında yatan ihmalleri tek tek anlattı. “Tüm sorumluların Allah belasını versin” diyen Özkoç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu derhal istifa etmeye çağırdı.

İHMALLER ZİNCİRİ

BirGün'de yer alan habere göre, CHP Sakarya İl Başkanlığı’nda dün basın toplantısı düzenleyen Özkoç, havai fişek fabrikasının sahibi Yaşar Coşkun’un hiçbir yasal yükümlülüğe uymadan üretim yaptığını vurguladı. İlgili tüzüğe göre fabrikanın binalarının birbirine 50 metre uzaklıkta olması gerektiğini belirten Özkoç, “Bu binaların da arasında bir metre genişliğinde, çatıyı 1,5 metre geçecek yükseklikte beton sütrenin örülü olması gerekiyordu. Binaların içinde patlayıcı maddelerin nemlenmesini, ısınmasını engelleyecek soğutucu sistemlerin olması gerekiyordu. İş güvenliği yasalarına tamamen uyulması gerekiyordu. Bu fabrikada sendika olması gerekiyordu. Bunlar var mıydı, yoktu” dedi.

'BU CİNAYETİN SORUMLUSU İŞ SAHİBİ KADAR İÇİŞLERİ BAKANIDIR'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, önceki gün yaşanan ikinci patlamanın ardından yaptığı açıklamaya değinen Özkoç, “Bakan ‘Bu fabrikanın denetimleriyle ilgili hiçbir sıkıntı yoktur, denetim üç ay önce yapılmıştır’ dedi. Sakarya’nın evladı olarak buradan sesleniyorum: Bakan tüm bunlara rağmen ‘Denetimler yapıldı, burada herhangi bir sıkıntı yoktu’ diyorsa, bu iş cinayetinin sorumlusu iş sahibi kadar İçişleri Bakanı’dır. Çok net söylüyorum: Bu ihmaller yüzünden 7 canımız gitti. Üstelik de öyle böyle gitmedi bu canlar, paramparça gittiler" diye konuştu.

'FABRİKA SAHİBİ ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA BAKANLARLA DOLAŞTI'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın patlamanın hemen ardından ölen işçilerin yakınlarını ya da yaralıları değil, MÜSİAD Şube Başkanı olan fabrika sahibini aradığına dikkat çeken Özkoç, “Ne oluyor benim ülkemde, soruyorum. İnsanların hayatına kastedenler mi devlet tarafından, bakanlar tarafından korunuyor? Daha sonra bu fabrika sahibi elini kolunu sallaya sallaya bakanlarla birlikte günlerce fabrika alanında birlikte dolaştı” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD’ın kamuoyunda çok tepki çeken ‘moral yemeği’ni de hatırlatan Özkoç, “MÜSİAD Genel Başkanı bütün MÜSİAD başkanlarını Sakarya’da topluyor ve onlarla birlikte kendi şube başkanına moral yemeği veriyor. Allah belanızı versin! İnsanı, yaşamı düşünmeyen her kimse, bakanından patronuna kadar, yoksulun ve mağdurun yok olduğu anda kursağından lokma geçen herkesin Allah belasını versin” dedi.

'AKP'Lİ VE MHP'LİLER ÖNERGEMİ NEDEN REDDETTİ?'

Konuyla ilgili Meclis’e verdiği araştırma önergesinin reddedilmesine tepki gösteren Özkoç, şunları söyledi:

“Ben Sakarya milletvekili olarak daha bir gün önce TBMM’ye araştırma önergesi veriyorum. Bu benim görevim. Kürsüye çıkarak diyorum ki, ‘Değerli milletvekilleri, canım yanıyor. Kardeşlerimizi kaybettik. Bu fabrikada ne olduğu kadar bundan sonra işlenecek iş cinayetleriyle ilgili tedbir alınması da önemli. Bu tedbirleri TBMM olarak biz almalıyız. Önergeyi kabul edin, hep birlikte komisyon oluşturalım. Başka iş cinayetleri, ölümler olmasın.’

AKP ve MHP’lilerin elleri kalktı, önergeyi reddettiler. Ben ne dedim, ne istedim sizden? İnsanlar ölmesin, katledilmesin dedim. Niye reddettiniz, reddettiniz de ne oldu? İktidarınız mı pekişti? Siz ret oyu verdiniz, bir gün sonra üç tane pırıl pırıl vatan evladı şehit oldu.”