CHP'li Nihat Yeşil: 3 milyon 763 bin kişi banka kredilerini zamanında ödeyemediği için 'kara liste'de

CHP'li Nihat Yeşil: 3 milyon 763 bin kişi banka kredilerini zamanında ödeyemediği için 'kara liste'de

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 3 milyon 763 bin kişinin banka kredilerini zamanında ödeyemediği için 'kara listeye' girdiğini söyledi.

Asgari ücretin 2020 yılında ne kadar olacağının belirlenmesi için çalışmalar sürerken, CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil de 3 milyon 763 bin kişinin banka kredilerini zamanında ödeyemediği için 'kara listeye' girdiğini paylaştı.

Halkın alım gücüne işaret eden CHP'li Yeşil, zamanında ödenmediği için takibe alınan kredilerin, 18 Aralık itibarıyla 146.3 milyar liraya ulaşarak rekor kırdığını dile getirdi. Milletvekili Yeşil, "Vatandaşlarımızın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 1 Ocak ile 18 Aralık tarihleri arasında toplam 583.6 milyar liraya ulaştı. Bu borcun 466.9 milyar lirası tüketici kredilerinden; 116.7 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Vatandaşın takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 2.5 milyar lira daha artarak 21.2 milyar lirayı buldu" dedi.

Ağırlaşan ekonomik şartlar altında sıkıntı yaşayan yurttaşların, borçları sebebiyle icralık olduğunun altını çizen Yeşil, "Bu yıl Ocak-Ekim döneminde toplam 1 milyon 316 bin vatandaşımız, bankalara olan tüketici kredisi, kredi kartı borcu veya her ikisini birlikte ödeyemediği için icra takibine alındı” dedi.

'İCRA TAKİBİNE ALINANLARIN SAYISI YÜZDE 11.4 ORANINDA ARTT'

İcra takibine alınan yurttaş sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.4 oranında arttığına dikkat çeken Yeşil, "Bu yıl kara listeye eklenen 1 milyon 316 bin vatandaşımızla birlikte, kara listede bulunan ve borcu hâlâ devam eden vatandaşımızın sayısı Ekim sonu itibarıyla 3 milyon 763 bine ulaştı" diye konuştu.

Diğer taraftan karşılıksız çıkan çeklerin sayısının da Ocak-Kasım döneminde 506 bin adet olduğunu ve parasal değerinin 25.3 milyar lirayı bulduğunu dile getiren CHP'li Yeşil, aynı dönemde 49 bin 777 şahsın çekinin karşılıksız çıktığını, 73 bin 228 vatandaş hakkında ise çek yasağı kararı çıkartıldığını açıkladı. Ardından konu hakkında yorum yapan milletvekili Yeşil, bütün bu rakamların, verilerin "AKP'nin ekonomi yönetiminin karnesi" olduğu söyledi.