CHP’li Murat Emir: Turkovac üretimi de yandaşa verilecek

CHP’li Murat Emir: Turkovac üretimi de yandaşa verilecek

Turkovac aşısının üretiminin yandaş AKP’li Eyüp Sabri Göncü'nün şirketi Dollvet’e verileceğini iddia eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şu an üretimin verildiği Koçak Farma’ya baskı yapıldığını belirtti.

Erciyes Üniversitesi ve TÜSEB işbirliği ile geliştirilen yerli Covid-19 aşısı Turkovac ile ilgili son gelişmeleri Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

Turkovac ismi verilen yerli aşının Faz-3 çalışmalarına geçildiğini hatırlatan Emir, şu ifadeleri kullandı:

KOÇAK FARMA’YA DOLLVET’E DEVRET BASKISI

"Erciyes Üniversitesi tarafından TÜSEB işbirliği ile geliştirilen aşının Faz-2 aşamasından itibaren Koçak Farma yetkilileri ile birlikte çalışılmış ve son olarak bu firma ile üretim anlaşması imzalandığı belirtilmişti. Ancak, son günlerde yerli aşı üretim anlaşmasını yapan Koçak Farma firmasının bu işi, daha çok hayvancılık sektörü için aşı üreten Dollvet isminde bir firmaya devretmesi yönünde baskı yapıldığı iddia ediliyor. Bize gelen iddialar arasında Koçak ile Dollvet arasında anlaşma yapıldığı ve yerli aşıların büyük bir kısmının Dollvet tarafından üretileceği ifade ediliyor.

AKP’DEN ADAY ADAYI

Israrla neden bu firmanın seçildiğine baktığımızda ise Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabri Göncü'nün son seçimlerde AKP'den Şanlıurfa Milletvekili Aday Adayı olduğunu görüyoruz. Salgının ilk günlerinden itibaren özellikle bir firmaya kazanç sağlayabilmek için Covid-19 aşısında bir tek Çin aşısına yönelen ve diğer aşıları dışlayan bir anlayışla hareket eden Sağlık Bakanlığı, yerli aşı konusunda da bir firmaya öncelik tanıma ve para kazandırma gayreti içerisine girmiş gözüküyor.

‘ARTIK ŞEFFAF OLUN’

Sağlık Bakanı Koca'yı bir kez daha aşı konusunda şeffaf olmaya ve toplumu bilgilendirmeye çağırıyoruz. Aşı üzerinden yandaş firmalara para kazandırma gayretinden artık vazgeçin ve toplum sağlığını öncelik haline getirin."

‘DOLLVET FİRMASI NEDEN ÜRETİM SÜRECİNE DAHİL EDİLMEK İSTENMEKTEDİR?’

Emir, Bakan Koca'ya şu soruları yöneltti:

"Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen ve Turkovac ismi verilen yerli Covid-19 aşısının üretimine ne zaman başlanacaktır?

Turkovac aşısının üretimini hangi firma, hangi tesislerde yapacaktır? Yıllık üretim kapasitesi kaç doz olarak planlanmıştır?

Koçak Farma ile üretim anlaşması yapıldıysa, Dollvet firması neden üretim sürecine dahil edilmek istenmektedir?"