CHP'li Kadıgil, özel tiyatroların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı

CHP'li Kadıgil, özel tiyatroların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı

CHP İstanbul milletvekili Sera Kadıgil, özel tiyatroların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle özel tiyatroların yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Özel tiyatroların kamusal hizmet alanı içinde tanımlanması gerektiğinin altını çizen Kadıgil, pandemi süreciyle birlikte yeterli desteği alamayan tiyatroların can çekiştiğine dikkat çekti. Kadıgil “Türkiye’de 10 bin civarı oyuncu, 20 bin civarında da özel tiyatro çalışanı can çekişiyor” dedi.

'İKTİDAR, TİCARİ VE SİYASİ TERCİHLERİNE GÖRE PANDEMİ TEDBİRLERİ ALDI'

Kadıgil Meclis'e verdiği soru önergesinde, Tiyatro Kooperatifi raporlarında yer alan bilgilere yer vererek, "Salgın sürecinde özel tiyatroların yüzde 63’ünün toplam geliri 500 TL’nin altına düşmüştür. Özel sektörden destek alabilen özel tiyatro oranı sadece yüzde 10’dur. Salgın sürecinde ek destek alamadıkları takdirde özel tiyatroların yüzde 50’si sahnelerini kapatmak zorunda kalacaktır. Küçük Tiyatro, Öykü Sahne, Toy Sahne ve büyükşehirler dışında var olmaya çalışan küçük-büyük, amatör-profesyonel bazı tiyatrolar salgında kaybedilmiştir” ifadelerini kullandı.

Büyük çoğunluğu sigortasız çalışan tiyatrocuların pandemiyle birlikte tamamen işsiz ve güvencesiz kaldığını söyleyen Kadıgil, devletin yaşanan mağduriyetler karşısında yeterli desteği sağlamadığını vurguladı. Kadıgil, Tiyatro Üreticileri ve Yapımcıları Derneği tarafından alandan pekçok ismin katkısıyla hazırlanan“Tiyatro Yasası için; Ne Yapmalı? Nasıl Yapmalı?” başlıklı rapora atıfta bulunarak “Devlet  bu alanda yaşanan sorunlara karşı bir çözüm üretme yoluna gidememiştir. Kamu sağlığı açısından kısıtlamalar doğru olarak değerlendirilebilmekle beraber, devletin değişik sektör ve alanlara tedbirleri daha çok ticari ve siyasi tercihlere göre düzenlemesi ve pek çok ülkede olduğu gibi tiyatrolara yönelik koşulsuz, geri ödemesiz, yeterli maddi desteği verememesi tiyatroları zor duruma sokmuş, yıllardır sahnesi açık olan, köklü tiyatrolardan kapanma haberleri gelmeye başlamıştır. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle kısıtlamaların esnetilmesi tiyatro üreticisi, oyuncusu ve sahne arkası çalışanlarının yaşamında bir değişiklik oluşturmamıştır. Yaz aylarında tiyatro sezonunun kapalı olması, sonrasında pandemi nedeniyle salonların yüzde 50 kapasiteyle çalıştırılması, alanın büyüklüğüne göre seyirci sınırlaması koşulu, halkın kapalı alanlarda bulunmayı tercih etmeyecek olması da tiyatro vb. etkinliklerde kısıtlamaların kalkmasını anlamsız hale getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de tiyatro alanının hem sanatsal nitelik hem de çalışanların özlük hakları bakımından sosyal devlet standartlarının oldukça gerisinde kaldığına dikkat çeken Kadıgil, iktidarların siyasi ve ideolojik tercihleri doğrultusunda yönlendirilmek istenen özel tiyatro desteklerinin ifade özgürlüğünü  yok ettiğinin altını çizdi.

'PEK ÇOK BAKANLIK VE YEREL YÖNETİMLERİN BİR ARAYA GELEREK ÇÖZÜM ÜRETMESİ GEREKİR'

CHP'li Kadıgil, Kültür Ve Turizm Bakanlığına ayrılan bütçenin genel bütçenin sadece yüzde 4 olduğuna dikkat çekerek ivedi bir şekilde bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğine işaret ederek, “Bütçe sorunu ve kamusallık tartışmaları başlıca iki sorun olarak görülmekle beraber, esasen tiyatroların sıkıntılarına kalıcı çözümler bulunabilmesi, destek yönetmeliklerinin, vergilerin, NACE kodlarının, sigorta primlerinin, çalışanların özlük haklarının, sansürün, düşük fiyatlı elektrik/su/yakıt gibi teşviklerin incelenmesini gerektirecek pek çok farklı konuda yapılacak bir araştırma ve çözüm gerektirdiğinden, başta Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve hatta yerel yönetimler dahil edildiğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere pek çok kurumun biraraya gelerek tüm paydaşların dinlenildiği bir çalışma yürütmesi gerekmektedir” dedi.

DAHA FAZLA