CHP’li İlgezdi: Karantina altındaki yerleşim yerlerinde bile herkese test yapılmıyor

CHP’li İlgezdi: Karantina altındaki yerleşim yerlerinde bile herkese test yapılmıyor

CHP’li İlgezdi, "Karantina Altındaki Yerleşim Yerleri" isimli raporunda, 29 ilin bazı köy ve mahallelerinde uygulanan karantinaları ele aldı. İlgezdi, "Karantina altındaki yerleşim yerlerinde bile herkese test yapılmıyor" dedi.

Koronavirüs salgınının ülke genelinde yayılmasının ardından karantinaya alınan mahallelerde, köylerde ve ilçe merkezlerinde yaşayanlara bile test yapılmadığı bildirildi.

BürGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, CHP Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze İlgezdi, 29 ilde yapılan incelemelerin ardından "Karantina Altındaki Yerleşim Yerleri" isimli rapor hazırlayarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sundu. İlgezdi'nin raporunda, karantinadaki yerleşim yerlerindeki son durum mercek altına alındı.

Türkiye’de virüs nedeniyle ilk karantina kararlarının 26 Mart'ta Rize ve Malatya’daki bazı yeleşim yerleri için alındığı anımsatılan raporda, bugüne kadar 29 il, 56 ilçede bulunan 46 köy, 24 mahalle, 2 belde ve 3 mezrada aktif karantina uygulandığı belirtildi. Karantina altındaki yerleşim yerlerinde toplamda 12 kişinin hayatını kaybettiği vurgulayan raporda, "Karantinada bölgelerinde toplam 516 kişinin test sonuçları pozitif çıktı. Pozitif olmasından şüphelenilen 223 kişi daha bulunuyor. Bu kişilerin dışında karantina kapsamında kalan evlerdeki gerçek vaka sayısı bilinmiyor. Ancak bu konuda derin endişeler bulunuyor" denildi.

'KÖYLERDE YAYGIN TEST YOK'

Karantina bölgelerinde de test konusunda sıkıntılar yaşandığı bildirilen raporda şu tespitlere yer verildi:

“Yüksek ateş, öksürük gibi semptomlar görülmeden test yapılmadığı biliniyor. Alınan bilgiye göre pozitif vaka çıkan köylerin neredeyse tamamında henüz yaygın test uygulaması yapılmamış. Öte taraftan vaka olmadığı halde karantinaya alınan birkaç köy olmakla birlikte, şüpheli ölüm olup daha testin sonucu çıkmadığı için karantinada olan yerleşim yerleri de mevcuttur. Buralarda da test yapılmadığı için kaç pozitif vaka olduğu bilinmiyor ya da yetkililer tarafından açıklanmıyor."

DAHA FAZLA