CHP'li Girgin: Enerji sektörü yandaşa rant sağlamak için çalışır hale geldi

CHP'li Girgin: Enerji sektörü yandaşa rant sağlamak için çalışır hale geldi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 Bütçe görüşmeleri yapıldı.

İleri Haber

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2022 Bütçe görüşmelerinde konuşan CHP’li Süleyman Girgin, elektrik üretiminde dışa bağımlılık oranının 1984'te yüzde 23 iken, 2020'de yüzde 43.3 olduğunu hatırlatarak “Sektör kamusal çıkara yönelik değil, yandaş şirketlere iş yaratmak' ve 'rant sağlamak' amacı ile çalışır hale geldi” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 Bütçe görüşmeleri yapıldı. Bakan Fatih Dönmez’in de sunum yaptığı görüşmelerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili, aynı zamanda da Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin de söz aldı. 

 “Türkiye son 20 yıldır, kadir kıymet bilmez bir hayırsız mirasyedi iktidar tarafından yönetiliyor. Adeta öç alırcasına Cumhuriyet kazanımları har vurup harman savruluyor” diyen Girgin, ülkenin enerji kaynaklarının neredeyse tamamının AKP iktidarı tarafından özelleştirildiğini söyledi.

Enerji sektörünün tamamen yerli ve yabancı şirketlerin insafına terk edildiğini vurgulayan Girgin, “Elektrik üretiminde dışa bağımlılık oranımız, 1984'te yüzde 23 iken, 2020'de yüzde 43.3 oldu. Sektör kamusal çıkara yönelik değil, yandaş şirketlere iş yaratmak' ve 'rant sağlamak' amacı ile çalışır hale geldi” dedi.

HANGİ İŞÇİYE, EMEKLİYE YÜZDE 30 ZAM YAPTINIZ?

Özelleştirme politikalarının vatandaşa pahalılık, zam ve enerji yoksulluğu olarak döndüğünü belirten Girgin, şunları söyledi:

Vatandaş resmen soyuluyor. Bakın şu faturaya; geçen yıl eylül ayı ile bu yıl eylül ayı arasında aynı oranda kullanılan elektrik için yüzde 30 artış var.

Ocak ayından beri elektriğe gelen yüzde 30 zamma karşılık hangi memura, hangi emekliye, hangi işçiye son 1 yılda yüzde 30 oranında zam yaptınız?

Son 3 yılı ele alalım; konutların ödediği elektrik birim fiyatı 2018'in başında 45 kuruştan, 2021'in sonunda 91 buçuk kuruşa çıkmıştır.

Doğalgazda da durum aynı; Konutlarda kullanılan 1 metreküp doğalgaz 2018'in birinci döneminde 114 kuruş iken 2021'in ikinci döneminde 149 kuruştan faturalara yansıyor.

EÜAŞ'tan 24 kuruşa çıkan elektrik, halka neredeyse 4 katına, 92 kuruşa satılıyor, sayın bakan, arada kimler zengin ediliyor?

Üstelik elektriğe yeni zam da kapıda. Ekim ayında açıklanması gereken yeni elektrik tarifesi hala yayınlanmadı.

‘ENERJİ YOKSULLUĞU ARTTI’

2 milyon 100 bin hanenin elektrik faturalarının kamu tarafından ödenmesi, faturasını ödemediği için elektrikleri kesilen yaklaşık 3 milyon 700 bini aşan hanenin varlığı ülkemizdeki enerji yoksulluğunun geldiği noktayı göstermesi açısından önemlidir.

Özelleştirmeler için topluma sunulan pembe tablonun üzerindeki sır zaman içinde dökülmüş ve karşımıza enerji yoksulluğunun resmini içeren kara bir tablo çıkmıştır.

Peki ne yapılırsa bu kara tablo değişir?

"Geçinemiyorum, faturamı nasıl ödeyeyim" diye feryat eden vatandaşlarımızın yükünü biraz hafifletmek adına elektrik faturalarının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan vergi ve fonlar tekrar ele alınmalıdır.