CHP'li Erkek'ten YSK'nın KHK'lılar kararına tepki

CHP'li Erkek'ten YSK'nın KHK'lılar kararına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK'nın KHK'lıların başkan seçilemeyeceğine ilişkin kararına tepki gösterdi.

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK'nın KHK'lılarla ilgili aldığı karara tepki gösterdi. YSK'nın yaptığı açıklamaya göre daha önce KHK ile ihraç edilen ve seçimde belediye başkanlığına seçilen isimlere mazbataları teslim edilmeyecek.

Erkek, “KHK’lılar kamudan ihraç edilen kişilerdir. Oysa burada söz konusu olan insanlar, vatandaşların oylarıyla belli bir süre için seçilmiş insanlar. Dolayısıyla bu kişiler, kamuda istihdam edilen kişi çerçevesine girmez. Bu insanlar yargı kararıyla ihraç edilmedi.Haklarında aday olmalarına veya seçilmelerine engel herhangi bir yargı kararı yok bu insanların. Bir kişinin nasıl aday olabileceği kanunda belirlenmiş. Seçim kurulları incelemiş kesinleştirmiş. Seçime girmiş kazanmış. Dolayısıyla YSK’nın seçilmiş bu kişilere mazbata vermeyi reddetmesi, seçmen iradesine müdahaledir” diye konuştu.

Erkek, “KHK ile ihraç edilmiş bir kişiyi milletvekili yapıyorsunuz, TBMM en üst düzey kamu organıdır. Cumhuriyetin devletin temel organlarından biri olan TBMM’de yasalar yapılıyor. KHK’lılar yasa yapıyor, milletvekili oluyor, ancak muhtar, belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi olamıyor. YSK’nın, bu son kararı ile iktidarın, Saray’ın baskılarına boyun eğdiğini düşünüyorum” dedi.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Erkek, “YSK, aday yapıp seçime soktuğu kişilere, şimdi diyor ki “seçilemezsiniz”, “Kazanırsan olmaz”, “aday olabilirsin ama seçilemezsin”. Burada Anayasa’nın 15. maddesinin son cümlesine bakmak gerekiyor; Ne diyor Anayasa; “Hiç kimse, suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar suçlu gösterilemez.” Bu vatandaşların Anayasa ile güvence altına alınmış temel bir hakkı. Şimdi bu hak hiçe sayılıyor. YSK’nın kararı bu açıdan da hem vahim, hem de ironik” diye konuştu.