CHP'li Erkek: YSK'nin aldığı karar hukuk cinayetidir

CHP'li Erkek: YSK'nin aldığı karar hukuk cinayetidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, katıldığı televizyon programında tekrarlanan İstanbul seçimlerine ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.

İleri Haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, FOX Tv'de yayınlanan İlker Karagöz'le Çalar Saat programına konuk oldu.

Katıldığı programda yenilenen İstanbul seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Erkek'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

-Gazeteci Yavuz Selim Demirağ evinin önünde saldırıya uğradı. Gazeteciler cezaevinde, basın özgür değilse toplum da özgür değildir. Bunun için bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Basın yönetenlere hizmet için değil, yönetilenlere hizmet için vardır. 

-YSK'nin İstanbul kararında mağdur Türkiye. 1 Nisan'da asgari ücret 368 dolardı. Bugün sanırım 325 dolar civarında, yani ne kadar erimiş...

-Binali Yıldırım mağdurum diyor, seçimden önce ne demişti? "Ben unumu eledim, beni İstanbul'a gönderecekler" dedi. Beni Meclis Başkanlığı'ndan aldınız, İstanbul'a gönderdiniz bu yüzden mağdurum diyor.

-YSK'deki 7 üye eliyle sandığa ve demokrasiye darbe yapıldı. YSK'nin aldığı karar maalesef bir hukuk cinayeti ve YSK bu kararla kendini inkar etti. Her seçimden önce bir seçim takvimi yayınlanır. Bu takviminin iki temel özelliği vardır. Bir, seçmen listeleri kesinleştirilir; iki, sandık kurulları kesinleştirilir. Yani temel amacı sandık-seçmen listelerini incelemek ve sandık kurullarını oluşturmak. Bu kesinleşen şeyler seçimden sonra itiraza açılamaz çünkü bunlar seçim takvimi içerisinde kesinleşmiştir.

-14 Nisan 2019, Erzurum-Pasinler'de Erzurum İl Seçim Kurulu sandık kurullarının yanlış oluşturulması sebebiyle seçimin yenilenmesine karar verdi. YSK bu karara karşı çıkarak "tam kanunsuzluktur" dedi ve "Bununla ilgili bir delil yoktur, neden tekrarlansın" diyor.

-AKP'nin 44 sayfalık itiraz dilekçesinde AKP'nin kendisi dahi oy verme işlemlerinde bir usulsüzlük olduğunu iddia etmiyor. Dilekçede "olağanüstü itiraz" diyor, sonunda "tam kanunsuzlukla iptaline" diyor. Onlar da ne istediklerini bilmiyor.

-2010 referandumundan sonra yargı Fethullah Gülen cemaatine teslim edildi. Bu cemaat yargı eliyle Türkiye'ye en büyük kumpası kurdu. Bu kumpasları kuran, Saray'dan talimat alan yargıçlara saygı mı göstereceğiz? Danıştay başkanı; siz yürütmenin önünde cüppenizi ilikliyorsanız o yargıya olan güven zedelenir.

-İstanbul'da şaibe var diyorlar ama ne şaibesi olduğunu kimse bilmiyor. İlçe Seçim Kurulları YSK'den bağımsız hareket edemez. Şimdi "İlçe Seçim Kurulları hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diyorlar. Kendiniz hakkında suç duyurusunda bulunacak mısınız?

-İmamoğlu'nun seçildiği seçim meşru değilse Erdoğan'ın seçildiği seçim de meşru değildir. Dilekçe vermemize rağmen YSK'nin 24 Haziran seçimlerini iptal edeceğini düşünmüyoruz çünkü hukuka güvenmiyoruz. YSK'ye güvenmiyoruz. Tarihe not düşmek için bu itirazı yaptık.