CHP’li Emir: Pandemiyle 'vekâleten' mücadele olmaz

CHP’li Emir: Pandemiyle 'vekâleten' mücadele olmaz

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki pandemiyle ilgili altı daire başkanlığından beşi vekaleten yönetiliyor. CHP Milletvekili Emir “Pandemiye karşı verilen mücadelede Sağlık Bakanlığı’nın en kritik birimlerinin vekaleten yürütülmesi kabul edilemez" dedi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde pandemi ile ilgili hizmet veren altı daire başkanlığından beşinin vekaletle yönetildiği” ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, "Pandemiye karşı en önemli silahımız aşı, ancak başta Aşı Dairesi olmak üzere birçok birim vekaleten yönetiliyor” diyerek duruma tepki gösterdi.

SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, vekaleten yürütülen daire başkanlıklarını TBMM gündemine taşıyan Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Sağlık Bakanı'nın yönetim anlayışının pandemiyle mücadeleye zarar verdiğini belirten Emir, önergesinde şunları kaydetti:


"Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile doğrudan ilgili daire başkanlıklarının neredeyse tamamı vekaleten görevlerle yürütülmektedir. Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı vekaleten Tütün ve Madde Bağımlılığı İle Mücadele Dairesi Başkanı tarafından yürütülürken, Tüberküloz Dairesi Başkanlığına da Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı vekalet etmektedir.

PCR tanı kiti onay süreçlerinde usulsüz taleplere itiraz ettiği için görevinden alınan Mikrobiyoloji Referans ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanı'nın yerine ise atama yapılmazken, bu görev de Tüketici Güvenliği ve Halk Sağlığı Laboratuvar Daire Başkanı tarafından vekaleten yürütülmektedir. Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’na da uzun bir süredir atama yapılmazken bu görevi de Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Çömçe yürütmektedir. Sağlık Tehditleri Erken Uyarı ve Cevap Dairesi Başkanlığı’nın da vekaleten yönetildiği bilinmektedir."

GEREKÇESİ AÇIKLANMIYOR

CHP Milletvekili Murat Emir, ayrıca şu ifadeleri kullandı: "Sonuç itibarıyla pandemiyle mücadeleyi doğrudan ilgilendiren altı daire başkanlığı görevinin beşi vekaleten yürütülüyor. Görevden alınan ya da zorla istifa ettirilen daire başkanlarının ise hangi gerekçelerle görevden alındıkları, yerlerine neden atama yapılmadığı açıklanmıyor. Söz konusu daire başkanlıkları pandemiye karşı verilen mücadelede Sağlık Bakanlığı'nın en kritik birimleridir ve bu görevlerin vekaleten yürütülmesi kabul edilemez. “

DAHA FAZLA