CHP'li Burhanettin Bulut: AKP döneminde 62,4 milyarlık özelleştirme yapıldı

CHP'li Burhanettin Bulut: AKP döneminde 62,4 milyarlık özelleştirme yapıldı

CHP'li Bulut Muğla, İzmir, Mersin ve Antalya’da 31 taşınmaz ile daha önce özelleştirme kapsamına alınan Aydın Kuşadası’ndaki 37 dönüm arazinin imar planında değişiklik yapılmasını değerlendirdi.

İleri Haber

CHP’li Burhanettin Bulut, AKP iktidarları döneminde 2003 ile 2020 yılları arasında ise 62,4 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını söyledi. Bulut, “Cumhuriyetin birikimleri, araziler, arsalar özelleştirme adı altında talan edildi” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Kararı’yla Muğla, İzmir, Mersin ve Antalya’da 31 taşınmaz ile daha önce özelleştirme kapsamına alınan Aydın Kuşadası’ndaki 37 dönüm arazinin imar planında değişiklik yapılmasını değerlendirdi. Kamuya ait arazilerin iktidar eliyle talan edildiğini belirten Bulut, AKP iktidarında 19 yılda, Cumhuriyet'in birikimi ne kadar kamu kuruluşu, arsa ve arazi varsa haraç mezat satıldığını kaydetti.

DAMPİNGLİ SATIŞ

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kamu taşınmazlarını KDV, harç muafiyeti ve taksit gibi çeşitli ‘damping’ unsurlarıyla sattığını kaydeden Bulut, 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde özelleştirmeden 86,7 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. AKP’nin sata sata bitiremediğini ifade eden Bulut, son üç yılda özelleştirme gelirlerinden yaklaşık 215 milyon dolar, 2004 ile 2020 yılları arasında ise 62,4 milyar dolar gelir sağlandığını bildirdi. Bulut, 1986 yılından AKP iktidarı dönemine kadar ise sadece 8.2 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını kaydetti.

ÜLKENİN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINDI

Özelleştirilmesi planlanan kurumların önce bilinçli olarak zarar ettirildiğini, bu zararların da daha sonra özelleştirmelerin bahanesi olarak kullanıldığını belirten Bulut, TÜPRAŞ, TEKEL, Türk Telekom, Petkim ve Erdemir, Sümer Holding, Eti Holding, TEDAŞ, Şeker Fabrikaları gibi dev kuruluşların yerli ve yabancı özel şirketlere satıldığını hatırlattı. Bulut, borçları kapatmak için kaynak derdine düşen iktidarın ülkenin geleceğinin de ipotek altına aldığını bildirdi.