CHP'li belediyeler havai fişek kullanımını yasakladı

CHP'li belediyeler havai fişek kullanımını yasakladı

Sakarya'da bir havai fişek fabrikasında meydana gelen ve can kayıplarının olduğu patlamanın ardından CHP'li belediyeler havai fişek kullanımını yasaklama kararı aldı.

Sakarya'da bir havai fişek fabrikasında meydana gelen ve can kayıplarının olduğu patlamanın ardından birçok CHP'li belediye etkinliklerde havai fişek kullanımını yasaklama kararı aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Edirne Belediyesi etkinliklerde havai fişek kullanmama kararı aldı. Bakırköy Belediyesi ise ilçede havai fişek kullanımının yasaklandığını duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, gazeteci Candaş Tolga Işık'a yaptığı açıklamada, havai fişek kullanımının yasaklanacağını söyleyerek,"Bundan sonra havai fişek görünce aklımıza Sakarya gelecek. Öyle bir acı ki bu hiçkimsenin görmek isteyeceğini de sanmıyorum. Bizim için de bitmiştir. Artık İstanbul'da kullanmayacağız" ifadelerini kullandı.

'HER YANIYLA YAŞAMA ZARAR VEREN EĞLENCE BİÇİMİNDEN UZAKLAŞILMALI'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer havai fişek kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Soyer,  “Bizler kutlamalarımızı tüm görkemiyle sürdüreceğiz. Ancak 5 dakikalık bir gösterinin bize vereceği keyif yüzünden canlıların ölmesine, insanların zehir solumasına, havamızın, suyumuzun ve toprağımızın kirlenmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Patlamanın ardından durumun gözden geçirildiğini belirten Soyer, “Üretiminden gösterisine kadar her yanıyla yaşama zarar veren bu eğlence biçiminden İzmir’de derhal uzaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bundan sonra etkinliklerinde havai fişek kullanmayacağını buradan ilan ediyorum. İzmirli hemşehrilerimin yaşama verdiği kıymeti çok iyi bildiğimden bu konuda benim destekleyeceklerinden şüphe duymuyorum” diye konuştu.

'HAVAİ FİŞEK KULLANMAYACAĞIZ'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediyenin hiçbir etkinliğinde havai fişek kullanışmayacağını açıkladı. Gürkan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Edirne Belediyesi olarak hep doğaya saygılı ve korumacı olduk. Bu günden sonra artık hiç bir etkinliğimizde havai fişek kullanmayacağız.Tüm belediyelerimize çağrı yapıyorum; hiç bir etkinlikte havai fişek kullanmayalım" ifadelerini kullandı.

BAKIRKÖY'DE DE YASAKLANDI

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, ilçe genelinde havai fişek kullanımının yasaklandığını duyurdu.

Twitter'dan yaptığı açıklamada, kararın oybirliği ile alındığını belirten Kerimoğlu, "Her canlının yaşam hakkına saygılı olmayı ilke edindiğimiz Bakırköyümüzde, çevreye ve insana da zararı ortada olan havai fişeklerin kullanımını yasaklayan teklifi Bakırköy Belediye Meclisimizde oy birliği ile kabul eden tüm siyasi parti meclis üyelerine teşekkür ederim" dedi.

DATÇA BELEDİYESİ: HAVAİ FİŞEK KULLANMAYACAĞIZ

Datça Belediyesi de gösteri ve etkinliklerinde havai fişek kullanmayacaklarını duyurdu.

Belediyenin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Datça Belediyesi olarak bugünden itibaren hiç bir gösteri ve etkinliğimizde havai fişek kullanmayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.

FINDIKLI BELEDİYESİ HAVAİ FİŞEK KULLANMAMA KARARI ALDI

Fındıklı Belediyesi'nden yapılan açıklamada, “Belediye ve Fındıklı Halkı olarak her zaman insan ve doğa haklarına saygılı olduk, bu hakların savunucusu olduk. Bundan sonra hiçbir etkinliğimizde havai fişek kullanmama kararı aldık. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

AYHAN BİLGEN: KULLANMADIK, KULLANILMASINI ELEŞTİRDİK

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada belediye olarak havai fişek kullanmadıklarını söyleyerek, "Kullanmadık, kullanılmasını eleştirdik, kullanmayacağımızı ifade ettik. Bizim zevkimiz için hiç bir canlının ölümüne izin veremezdik" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Hendek'teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz günü art arda büyük patlamalar meydana gelmiş, patlama sonucunda 7 işçi yaşamını yitirmiş, 125 işçi ise yaralanmıştı. 

3 Temmuz'daki fabrika faciasında patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcıların imha edilmek üzere yüklendiği kamyonda patlama meydana gelmiş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2'si patlayıcı madde imha timinden 3 jandarma personelinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.