CHP'li Aydoğan'dan Adalet Bakanlığına koronavirüs çağrısı: ‘Cezaevlerindeki çocuklar tahliye edilmeli’

CHP'li Aydoğan'dan Adalet Bakanlığına koronavirüs çağrısı: ‘Cezaevlerindeki çocuklar tahliye edilmeli’

CHP’li Turan Aydoğan Adalet Bakanı’na seslendi; “BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Çocuğun Yüksek Yararı İlkesi gereğince cezaevlerindeki çocuklar tahliye edilmeli”

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan yeni tip koronavirüs sebebiyle ülkede birçok önlem alındığını ve alınmaya devam ettiğini ve bu kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Çocuğun Yüksek Yararı İlkesi göz önüne alınarak cezaevlerindeki çocukların tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

'ÇOCUĞUN HER TÜRLÜ ÜSTÜN YARARI GÖZETİLMELİ'

BM Çocuk Hakları Sözleşmenin önsözünde yer alan ifadelere değinen Aydoğan, “Sözleşmenin önsözünde özetle eşitlik, adalet, barış, özgürlük, özel ilgi, mutluluk, sevgi, anlayış gibi çocukların “her türlü üstün yararının” korunması çerçevesinde anlaşmaya varılmıştır. Sözleşmenin çeşitli maddelerinde çocuğun yüksek yararı ilkesi vurgulanmaktadır. Sözleşmeye taraf olan bir devlet olarak olağanüstü koşulların yaşandığı şu salgın günlerinde çocukların güvenliği ve sağlığı için derhal önlem alınmak zorunda” ifadelerini kullandı.

'YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZ VAR'

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi'nin 3. Maddesi’ne atıf yapan Aydoğan, “Sözleşmenin 3. Maddesinin 3. Fıkrasında taraf devletlerin yükümlülükleri ifade edilmiştir. ‘Taraf devletler çocukların bakımı veya korunmasından sorumlu kurumların; hizmet ve faaliyetlerin özellikle güvenlik, sağlık, personel sayısı ve uygunluğu ve yönetimin yeterliliği açısından, yetkili makamlarca konulan ölçülere uymalarını taahhüt ederler.’ Bu ifade değerlendirildiğinde, bizim de taraf olduğumuz sözleşmenin getirdiği sorumluluklar bağlamında, yapılması gereken şuan cezaevlerinde bulunan çocukların tahliye edilmesidir. Sözleşmenin ilk maddesinde tanım yer alır. İkinci maddesinde eşitlik ilkesi vurgulanır. Ardından asıl mesele olan çocukların üstün yararına yer verilir. Sözleşmenin amacı budur zaten.” dedi.

'GEÇ OLMADAN ADIM ATILMALI'

Çocuk Korum Kanunu’na da değinen Aydoğan şunları söyledi: “Çocuk Koruma Kanunun uygulanmasındaki ilkelerden biri de çocuğun esenliğinin ve yararının korunması olarak belirlenmiştir. Yine 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ‘Çocuğun Korunması’ başlıklı bölümünde 346. madde ile ‘koruma önlemleri başlığı’ ile ‘çocuğun menfaati ve gelişmesi’ kavramı yer almıştır. Tüm bunlar bize çocuğun üstün yararını sağlamamız gerektiğini söylüyor. Bu doğrultuda cezaevleri şartları değerlendirildiğinde, çocukların salgından korunması için Adalet Bakanlığının harekete geçmesi ve çocukların derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Sayın Bakan’ı bu konuda derhal harekete geçmeye çağırıyorum. Geç olmadan çocukların güvenliği ve sağlığı için adım atılmalı.”