CHP'den TCMB raporu: '55 milyar dolar 'arka kapı'dan satıldı'

CHP'den TCMB raporu: '55 milyar dolar 'arka kapı'dan satıldı'

CHP'nin ekonomi raporunda Merkez Bankası'nın döviz satışlarına dikkat çekildi.

Ekonomiye ilişkin rapor hazırlayan CHP TBMM Grubu, Merkez Bankası'nın 2022'de 55 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu'nun ekonomi raporunda uzmanların, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) 2022 yılında "arka kapı" yöntemiyle 50 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını hesapladıklarına dikkat çekildi. TCMB’den geçen haftaya kadar bu hesaplamaları doğrulayan ya da yalanlayan herhangi bir açıklama gelmediğine işaret edilen raporda, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) yaptığı konuşmada sanayicilere yönelik kullandığı, "Savaş başladığından beri 55 milyar dolar döviz aldınız" sözleri anımsatıldı. 

'KAVCIOĞLU DOLAYLI YOLDAN İTİRAF ETTİ'

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre raporda, "Son yıllarda tek döviz satıcısı TCMB olduğu için Kavcıoğlu, dolaylı yoldan da olsa arka kapıdan 55 milyar dolarlık bir döviz satışı yapılmış olduğunu itiraf etti" denildi.

Rapora göre, brüt döviz rezervinin 12,6 milyar dolar azaldığı yıl başından bu yana TCMB’ye ihracat reeskont kredilerinden 11,6 milyar dolar, kur korumalı mevduattan 30 milyar dolar, dövizinin yüzde 40’ını TCMB’ye satmak zorunda bırakılan ihracatçılardan ise 33 milyar dolar geldiği tahmin ediliyor.

CHP TBMM Grubu'nun raporunda bu dönemde TCMB’nin şeffaf olarak açıkladığı iki döviz gideri kaleminden biri olan enerji Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ne (KİT) yapılan döviz satışının 18 milyar dolar, ikincisi olan Hazine adına yapılan dış borç anapara ve faiz ödemelerinin ise 13 milyar dolar olduğu kaydedildi.

"Bu tutarlar bir araya getirildiğinde 22 Temmuz itibarıyla 98,6 milyar dolar olan brüt rezervin 154 milyar dolar düzeyinde olması beklenirdi" denilen raporda, bu dönemde 55-56 milyar dolarlık bir döviz satışının "arka kapıdan" yapılmış olabileceği belirtildi.