CHP’de ‘Atatürk’ tartışması

CHP’de ‘Atatürk’ tartışması

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 'Gazi Mustafa Kemal’ şeklindeki hitabına ilişkin açıklaması, CHP içinde tartışmalara neden oldu.

İleri Haber

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun internet ortamında yapılan Taksim Toplantıları'nda yaptığı sunumda 'Gazi Mustafa Kemal' ifadesini kullanması, Serpil Yılmaz’ın Sözcü gazetesindeki köşe yazısına konu oldu. Kaftancıoğlu’nun toplantıdaki sunumunda üç kez ‘Gazi Mustafa Kemal’ ifadesini kullanmasının eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan’ın dikkatinden kaçmadığını ve “Atatürk adını kullanmamak tercihiniz mi?” diye sorduğunu, bunun üzerine Kaftancıoğlu'nun da, “Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım. Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek, kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum” yanıtını verdiğini aktardı.

Kaftancıoğlu hakkında Sözcü'de çıkan haberin ardından CHP’li bazı isimler tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi sosyal medya hesabından, "Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demesen ne yazar. Ama unutma burası CHP. Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir. Mustafa Kemal’in askerleriyiz!" ifadelerini kullanırken, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise "Atatürk zaferin adıdır. Yedi düveli geldikleri gibi gönderen O’dur. 30 Ağustos Meydan Muharebesi’nin 99. yılı kutlu olsun. Ordular yenilir millet yenilmez. Çünkü hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O Satıh bütün vatandır." paylaşımı ile Çelebi'ye destek verdi. 

 

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de tartışmalara "Atatürk, İstiklal Savaşı’mızda Heyet-i Temsiliye Reisi, Büyük Millet Meclisi Başkanı, Gazi, Mareşal ve Ebedi Başkumandanımızdır. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu ve Cumhurbaşkanımız olduktan sonraki başardıklarıyla da ulu önderimiz ve Atatürk olmuştur. Şükran ve rahmetle anıyorum" sözleriyle dahil oldu. 

Mehmet Akif Hamzaçebi ise Cumhuriyetimizin ve üyesi olduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü şükranla anıyorum. ATATÜRK’ü anmak saygının ötesinde onurdur, gururdur. ATATÜRK’ün ismini anmakta tereddütü olanlar O’nunla problemi olanlardır." paylaşımıyla Mehmet Ali Çelebiye' destek oldu.

KAFTANCIOĞLU'NDAN AÇIKLAMA: BÖYLESİ BİR DÖNEM VE GÜNDEMDE...

Kaftancıoğlu da konunun gündem olmasının ardından bir açıklama yayınladı. Sözcü'de yer alan habere tepki gösteren Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, "Böylesi bir dönem ve gündemde, bu açıklamayı yaptırmak zorunda bırakanları; “Atatürk hayatta olsaydı önce sizleri ve klavye Atatürkçülerini sopayla kovalardı” (böyle referanslarda onların hakkı) diyerek vatandaşın aklına, vicdanına ve hafızasına teslim etmiş olayım.." dedi.