CHP ve İYİ Parti’den ittifaka yeşil ışık

CHP ve İYİ Parti’den ittifaka yeşil ışık

24 Haziran’dan sonra ilk kez bir araya gelen İYİ Parti lideri Akşener ile CHP lideri Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerde ittifaka yeşil ışık yaktı.

CHP ve İYİ Parti, 24 Haziran’ın ardından 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için de görüşmelere başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in görüşmesinden, birliktelik mesajı çıktı. Bu kapsamda iki parti de yerel seçimlerde ittifaka yeşil ışık yaktı.

Kılıçdaroğlu’ndan gelen talep üzerine gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat 40 dakika sürdü. İYİ Parti Genel Merkezi’nde yapılan görüşmeye, CHP’den Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Millet İttifakı’nın kurulması sürecinde iki parti arasındaki görüşmeleri yürüten CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan katıldı. CHP heyetini de genel merkezde İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Mahali İdarelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu ve Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın karşıladı.

‘BAŞKANLIK 5 AYDA ÇÖKTÜ’

Cumhuriyet’in haberine göre iki liderin görüşmesinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 5 ay içinde “çöktüğü” yorumu yapıldı. Görüşmede, başta ekonomi olmak üzere dış politika, eğitim, sağlık gibi alanlarda çok büyük sıkıntılar yaşadığı ifade edilirken, yerel seçimlerde “Türkiye’nin sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılması yönünde” fikir birliğine varılarak, ittifaka yeşil ışık da yakıldı.

ADAY VE FORMÜL KONUŞULMADI

Görüşmede CHP heyeti, İstanbul ve Ankara’daki seçim sonuçlarının “Türkiye’yi değiştirebileceğini”, bunun muhalefet cephesi için “büyük bir kazanım olacağını” ederken, görüşmede, herhangi bir adayın adının gündeme gelmemesinin yanı sıra ittifak olursa nasıl olacağı konusunda bir formül üzerinde de tartışılmadı.

İKİ PARTİDEN ORTAK AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ortak açıklama yaptı. Paçacı, görüşmenin son derece verimli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin iki büyük partisi bir araya gelerek, temel meseleler konusunda ortak mutabakatlar temin etmiştir” dedi.  Paçacı, iki parti arasındaki görüşmelerin devam edeceğine işaret etti. Paçacı, yerel seçimlerde CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olup olmayacağına ilişkin soruya “Genel bir görüş alışverişinde bulunulmuştur. Şu an için söylenecek başka bir şey yok” yanıtı verdi.

CHP’li Torun ise “Mansur Yavaş’ın görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin” soruya “Adaylar konusuna girilmedi. Genel bir değerlendirme yapıldı” sözleriyle karşılık verdi. “Başka siyasi partilerle temas olup olmayacağına” ilişkin de Torun, “Şu an için iki parti görüş alışverişinde bulundu. Diğer konu için bir şey diyemem. Bir takvim söz konusu değil, ihtiyaç halinde, ülke sorumluluğu söz konusu, her an görüşülebilir” dedi. “İki parti arasında heyetlerin oluşturulup oluşturulmayacağına” ilişkin soruya ise Paçacı yanıt verdi. Paçacı, “İhtiyaç hasıl olduğunda tabii ki olabilir” dedi.