CHP: Tüm öğrenciler kaliteli eğitim olanaklarından eşit yararlanmalı

CHP: Tüm öğrenciler kaliteli eğitim olanaklarından eşit yararlanmalı

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, eğitimin durumuna dair parti Genel Merkezi’nde bir basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, ülkenin eğitimdeki durumuyla ilgili AKP’yi eleştirdi. “Eğitim sistemine bilinçli olarak siyasetin katıldığı AKP döneminde, gençlerimize nitelikli eğitim vermek ya da istihdam sağlamak gibi bir çaba göremiyoruz” diyen Karabıyık, tüm öğrencilerin kaliteli bir eğitim alması ve eşit eğitim olanaklarından yararlanması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, parti Genel Merkezi’nde bir basın açıklaması yaptı.

“Geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerimiz bugün mutlu ve umutlu değil” diyen Karabıyık, son 19 yılda, hiçbir öğrencinin başladığı sistemle ve müfredatla mezun olamadığını söyledi.

Gençleri rayına oturmayan eğitim sistemi ve sınav sistemi, yurt sorunu, iş bulma ümitlerini günden güne kaybettikleri için mutsuz olduğunu dile getiren Karabıyık, “AKP iktidarında hatalı eğitim politikaları nedeniyle gençlerimiz iyi bir ‘bugünü’ yaşamıyor” dedi.

‘ÜNİVERSİTELER ÖZGÜR OLMALI’

Resmi ve uluslararası raporlarla, yükseköğretimdeki eğitimin kalitesizleştiği ve ticarete dönüştüğünü anlatan Karabıyık, “Eğitim sistemine bilinçli olarak siyasetin katıldığı AKP döneminde, gençlerimize nitelikli eğitim vermek ya da istihdam sağlamak gibi bir çaba göremiyoruz” darken, çözüm olarak üniversitenin her türlü düşüncenin özgürce tartışılabildiği, her türlü bilimsel çalışmanın özgürce yapılabileceği ortamlar olması gerektiğini söyledi.

Karabıyık, şöyle devam etti:

Çünkü biliyoruz ki, üniversitelerin bilimsel, yönetsel ve mali özerkliği çok önemlidir. Bilim üretemeyen üniversiteleri olan ülkeler dışa bağlılığa mahkumdur.

Eğitim sistemindeki sorunlar çözüme kavuşturulmadan kültür, bilim, teknoloji vb. alanlarda kalkınma ve ilerlemeden söz edilemez. Bir ülkede eğitim politikaları ne kadar siyasetten uzak, öğrenciyi merkezine alan, çağdaş ve eğitim çıtasını yükseltme hedefiyle yapılırsa, o ülkenin o kadar kalkınacağı unutulmamalıdır.

‘LGS SONUÇLARI EŞİTSİZLİĞİN DERİNLEŞTİĞİNİ ORTAYA KOYDU’

LGS sonuçları, eğitimde fırsat eşitsizliğinin derinleştiğini bir kez daha ortaya koydu.

Sorulara verilen yanıtlar ve puanlar arasındaki ayrışma, zaten fırsat eşitsizliğinin hüküm sürdüğü eğitim sisteminde, pandeminin de etkisiyle daha da olumsuzlaşarak öğrenciler arasında açılan makasın büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Biz bu makasın nasıl kapatılacağı konusunda önerilerimizi söyleyip, sorunun bir an önce çözülmesinin öneminin altını çizerken, yeni bir dönem başlıyor ve henüz değişen hiçbir şey yok.

Pandeminin eğitim sistemi üzerine olumsuz etkilerini en aza indirebilmek bile o ülkede eğitim sisteminin nasıl yönetildiği, eğitim sistemine ayrılan kaynakların ve personelin yeterliliği ile ilgili iken, ne yapıldı, atanamayan öğretmenler mi atandı?

Okullara kadrolu temizlik, sağlık personeli mi verildi, yeni derslikler mi yapıldı, sınıf mevcutları mı azaltıldı? Ne yapıldı?

Ya da defalarca söylediğimiz, MEB’in bütçesi yeterli değil, kaldı ki o bütçe bile kullandırılmıyor, tasarrufa yönlendirilen tek bakanlık MEB dediğimiz bu süreçte, MEB’e ek bütçe mi verildi de biz duymadık. Ne yapıldı? Okullar Eylülde açılacak ne yapıldı?

DAHA FAZLA