CHP, TÜİK ve sendikaların verilerindeki farka dikkat çekti: Meclis'e işsizlik araştırılsın önergesi

CHP, TÜİK ve sendikaların verilerindeki farka dikkat çekti: Meclis'e işsizlik araştırılsın önergesi

CHP’li 26 milletvekili Türkiye’deki gerçek işsizliğin araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

CHP’li 26 milletvekili Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik verileriyle sendikaların açıkladığı veriler arasında fark olduğunu belirterek Meclis'te araştırma açılmasını istedi. Önergenin ilk imzacısı olan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “TÜİK gerçek rakamları açıklamaktan uzak” dedi.

TÜİK, Şubat 2021'de işsiz sayısının bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişiye ve işsizlik oranının ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4'e yükseldiğini açıkladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) da TÜİK verilerini baz alarak geniş tanımlı işsiz sayısının 10 milyonu buluğunu duyurdu. TÜİK ile DİSK’in işsizlik verileri arasındaki farka dikkat çeken CHP’li 26 milletvekili Türkiye’deki gerçek işsizliğin araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

'İŞSİZLİK FONUNDAN YARARLANMADA ÖN KOŞUL ARANMASIN'

Önergede, “Pandemi dönemi ile git gide artan işsizlik göz önüne alındığında ‘İş Yasası’nın yeniden düzenlenerek keyfi işten çıkarmaların sona erdirilmesi, işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşullarının ve ödenek miktarının iyileştirilmesi ile Covid-19 koşullarında işsizlik sigortası fonu ödeneklerinden yararlanmada ön koşul aranmaması, işsizliğin alınacak etkili ve sürekli tedbirler ile önlenmesi amacıyla Anayasanın 98'inci, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105.maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi.

'HER GEÇEN GÜN İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇEN İNSAN SAYISI ARTIYOR'

CHP’li Tanrıkulu ise önergeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye’de işsizlik pandemi döneminde giderek artmakta. TÜİK gerçek rakamları açıklamaktan uzak. Geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon civarında. Gençlerde bu oran yüzde 30’dan fazla, kadınlardan yüzde 40’a varan işsizlik oranları var. Her geçen gün iş gücünden azalan ve iş aramaktan vazgeçen insan sayısı da artıyor” diye konuştu.