CHP neyin bedelini ödüyor: Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ‘evet’ demişti…

CHP neyin bedelini ödüyor: Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ‘evet’ demişti…

HDP'den ve CHP'den 3 ismin dokunulmazlıkları düşürüldü. 2016 yılında Meclise taşınan teklife ilişkin CHP'nin tavrı ise çok konuşulmuştu.

İleri Haber

Bugün TBMM’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlıkları Cumhurbaşkanlığı tezkeresiyle düşürüldü. Karar, aylarca bekletildikten sonra MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin “Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır” çağrısının ardından okundu.

Mayıs 2016’da Merkez Yürütme Kurulu’ndaki 11 milletvekili başta olmak üzere 25 CHP’linin “evet” oyu verdiği dokunulmazlıkların kaldırılması teklifiyle, hakkında birçok fezleke bulunan HDP ve CHP’linin vekilliğinin düşürülmesi yolu, referanduma gerek kalmadan açılmıştı. Bu süreçte CHP içinden farklı sesler çıkmış, Sezgin Tanrıkulu, Eren Erdem ve Muharrem İnce gibi isimler bunun “Büyük bir hata” olduğu dile getirilmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, teklife ilişkin tartışmalar sürerken, “Anayasa’ya aykırı ama ‘evet’ diyeceğiz” demiş, sonrasında bu sözlerini “Türkiye referanduma gitseydi ayrışırdı. Sorumlusu CHP olurdu” diyerek savunmuştu.

Dönemin Başbakanı ve yeni kurulan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise konuyu çok hızlı biçimde görüşeceklerini belirtmiş ve “Tarihe herkes bu tutumu ile geçecek. Kimse ileride pişman olacağı bir adımı atmasın” ifadelerini kullanmıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul'da yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı. Berberoğlu CHP Genel Merkezi’nde yaptığı basın açıklamasında, “Önümüzdeki günlerde kalan 18 aylık cezamı yatmak üzere teslim olacağım. Zaten çıktığım günden itibaren bu bir teneffüs dediğim için bu bana sürpriz olmadı, şaşkınlık yaratmadı. Türkiye'de benim çıktığım günden bugüne demokrasi koşullarında herhangi bir düzelme yok. Genel Başkanımızın ifade ettiği üzere demokrasi için bedel ödenecekse bu bedeli önce CHP'liler öder. Ben de bu bilinçteyim” dedi.