CHP MYK'de bazı isimler, Özel ve Günaydın istifasını istedi

CHP MYK'de bazı isimler, Özel ve Günaydın istifasını istedi

Meclis Grubu'nda "güvensizlik oylaması" gündeme gelebilir.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li üst düzey isimlerin katıldığı toplantının video kaydının sızdırılmasının ardından toplanan CHP MYK'de, bazı üyelerin, toplantıda yer alan Özgür Özel ve Gökhan Günaydın'ın istifasını istediği belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), bugün, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li üst düzey isimlerin yer aldığı bir toplantıya ilişkin videonun sızdırılmasının ardından toplandı. İmamoğlu'nun yönettiği toplantının ortaya çıkmasının ardından 2 gün önce pazartesi günü toplanan MYK'nin yeniden toplanmasının, sızdırılan videodan kaynaklı olabileceği yorumları yapıldı.

ÖZEL VE GÜNAYDIN'IN İSTİFASI İSTENDİ

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre yaklaşık 50 dakika süren toplantının ana gündem maddesi, sızdırılan video oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu tür tartışmaların kamuoyu önünde yapılmasının partiyi yıprattığına dikkat çekti. Bazı MYK üyeleri, toplantıda yer alan CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel ile Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın artık Meclis’te partiyi temsil etmemeleri gerektiğini belirterek, istifalarının istenmesini talep etti.

Kılıçdaroğlu'nun bu konuda henüz bir yorumda bulunmadığı belirtilirken, bu iki isme yönelik "güvensizlik oylaması" da gündeme geldi.

PARTİ YÖNETMELİĞİNDE 'GÜVENSİZLİK OYLAMASI'

CHP TBMM Grup İç Yönetmeliğine göre Grup Başkanı ile Grup Başkanvekilleri veya Grup Yönetim Kurulu için güvensizlik yöneltilerek, Genel Kurul'da görüşme isteminde bulunulabiliyor. Bu istem, partinin Meclis’teki üye tam sayısının 4'ye birinin Grup Başkanlığı'na yazılı başvurusu ile yapılıyor.

Güvensizlik istemi, Genel Kurul'un ilk basına kapalı toplantısında okunuyor ve gündeme alınması konusunda görüşme açılıyor. Bu görüşmede istemde bulunanlardan biri ile güvensizlik yöneltilenlerden bir üyeye söz veriliyor.  Görüşme tamamlandıktan sonra istemin gündeme alınıp alınmaması oylanıyor. İstemin gündeme alınmasına karar verildiğinde, konu bir sonraki basına kapalı toplantıda görüşmeye açılıyor.

Güvensizlik isteminde bulunan kişinin görevinin sonlandırılması için Meclis'teki üye tam sayısının yarısından bir fazlasının oyu gerekiyor. Bu durumda Özgür Özel ve Gökhan Günaydın’ın Meclis’teki grup görevlerinin sonlandırılması için CHP’deki 130 milletvekilinden en az 66 milletvekilinin bu yönde oy kullanması gerekiyor.