CHP: Gerçek işsizlik sayısı 8 milyon 475 bin

CHP: Gerçek işsizlik sayısı 8 milyon 475 bin

CHP’nin hazırladığı ekonomi raporuna göre gerçek işsizlik sayısı resmi rakamların aksine 8 milyon 475 bin kişi.

CHP’nin hazırladığı ekonomi raporunda gerçek işsizlik sayısının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 4 milyon 730 binin aksine neredeyse iki katı olarak 8 milyon 475 bin kişi olduğu ifade ediliyor. 

Rapora göre iş bulma umudu olmadığından iş aramayan kişi sayısı 2 milyon 571 bin kişi. Daha uzun süre çalışabileceği halde kısa süreli çalışanlar ve mesleğinde çalışmadığı için iş arayanların sayısı ise 1 milyon 228 bin. Tüm bu rakamlar toplandığında  Türkiye'deki toplam atıl iş gücü (geniş anlamda işsizlik) yüzde 24,5'e, bunların sayısı da 8 milyon 475 bin kişiye kadar çıkıyor.

İŞSİZLİK DURDURULAMIYOR

İşsizlik sorununa orta-uzun vadede kalıcı çözüm sağlayacak olan yatırım ve üretimi teşvik etmek yerine, yıllardır İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarını kullanarak istihdamı parayla teşvik etmeye yönelik bir politika izleyen AKP yönetimi, işsizlik oranındaki yükselişi durduramıyor.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre işsizlik oranı şubatta (Ocak-Şubat-Mart ortalaması); geçen yılın aynı ayına göre 4,1 puan artarak yüzde 10,6'dan yüzde 14,7'ye çıktı. Genç nüfus arasındaki işsizlik oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 7,1 puan artarak yüzde 19'dan yüzde 26,1'e yükseldi. Son bir yılda işsizlik artarken istihdam ise azaldı.

İSTİHDAM AZALDI

Resmi işsiz sayısının 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişiyle tüm zamanların rekorunu kırdığı son bir yılda çalışanların sayısı ise 881 bin kişi azaldı.

İşsiz olduğu ve iş bulsa hemen çalışabilecek durumda olduğu halde iş bulma umudu olmadığı için iş aramayan bu nedenle re TÜİK'in işsiz kabul etmediği 2 milyon 517 bin kişi de dahil edildiğinde, gerçek işsiz sayısı 7 milyon 247 bine, gerçek işsizlik oranı ise yüzde 20,9'a kadar yükseliyor.

Eksik istihdamdakiler (Daha uzun süre çalışabileceği halde kısa süreli çalışanlar ve mesleğinde çalışmadığı için iş arayanlar) de dahil edildiğinde Türkiye'deki toplam atıl iş gücü (geniş anlamda işsizlik) yüzde 24,5'e, bunların sayısı da 8 milyon 475 bin kişiye kadar çıkıyor.

DAHA FAZLA