CHP: En az bir haftalık sokağa çıkma yasağı gelmeli

CHP: En az bir haftalık sokağa çıkma yasağı gelmeli

CHP MYK toplantısı Ankara'da yapıldı. Toplantının gündemi koronavirüs olurken CHP Sözcüsü Öztrak, "En azından bu hafta için sokağa çıkma yasağı gelmeli" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurlulu (MYK) toplantısı, parti genel merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıya Ankara dışındaki Genel Başkan Yardımcıları video konferans yöntemiyle katılırken, toplantının ana gündemi Çin'in Vuhan kentine ortaya çıkıp dünyanın dört bir yanına yayılan ve Türkiye'yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) oldu.

MYK toplantısında 20 gündür ülke sınırları içerisinde görülen koronavirüs salgınının son bilançoları ve sosyal yaşam ile ekonomiye etkileri ele alındı. Genel Başkan Yardımcıları, salgının etkileri hakkında çeşitli sunumlar gerçekleştirdi. Salgında en riskli iki haftaya girildiği bildirilen toplantıda, "Sokağa çıkma yasağı gerekliydi" değerlendirmesi yapıldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da iktidarın önlemlerinin yeterli olmadığını, önerilerinin dikkate alınması durumunda sonuçların çok daha farklı olacağını vurguladı.

'SALGINLA MÜCADELEDE YAPICI OLACAĞIZ'

Ülkenin tüm dünya gibi büyük bir sınavdan geçtiğini ancak yandaşların bu kriz ortamını fırsata çevirmek istediğini bildiren Öztrak, "Yönetimimiz ve belediyelerimiz, evlerinde kit deneyen yandaşların aksine milletimizin hayatını kolaylaştıracak adımları atmak için gece gündüz çalışıyor. Biz, başarılı bir sınav veriyoruz. Tüm belediyelerimiz borcu nedeniyle suyu kesilen ailelerimizin sularını yeniden açtılar. Kimseyi susuz bırakmadılar. 65 yaş ve üzerindeki yurttaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldular. Belediyelerimize ait dükkanlarda kiracı olan esnaflarımızın kiralarını ertelediler. İhtiyaç sahibi ailelerimizi evlerinde sağlıklı tutabilmek için gıda yardımlarına ve ayni yardımlara başladılar. İktidar yeterli girişimde bulunmasa da biz salgınla mücadelede yapıcı olacağız" diye konuştu.

'SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANMALI'

Bu süreçte OHAL ilan edilmeden sokağa çıkma yasağının uygulanması gerektiğini ancak iktidarın bu yola başvurmadığını ifade eden Öztrak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İktidar, şehirlerde belli mekanizmaları oluşturdu ama sokağa çıkma yasağı konusunda bir karar almadı. Alınması gereken asıl kararı yine erteledi. Bilim Kurulu üyeleri bu haftanın çok kritik olduğunu ifade ediyorlar. Bu nedenle tedbir alınmadan geçen her dakika çok önemlidir. Kimse yurttaşlarımızın sağlığıyla, canıyla kumar oynamamalıdır. Bugün ertelediğimiz her tedbirin yarın çok daha ağır tedbirlerle telafi edilmek zorunda kalınacağı unutulmamalıdır. Bu musibeti ne kadar hızla bitirirsek, tahribatı, başta ekonomi olmak üzere, her alanda o kadar az olacaktır.

Ülkemizde salgının seyriyle ilgili açıklanan sayılar da kaygı verici. İlk hastanın raporlandığı günden bugüne 20 gün geçti. Bu sürede hasta sayısı 9 bin 217’ye ulaştı. Oysa 9 binli hasta sayılarına İtalya 24'üncü günde, İspanya 31'nci günde ve Almanya 32'nci günde geldi. Türkiye’de yapılan test sayısı Almanya ve İtalya’nın halen gerisinde. Durum pek de parlak değil. İktidar sorumluluktan kaçabilir ancak sorumluluktan kaçmanın sonuçlarından kaçamaz. Biz buradan iktidara bir kez daha çağrı yapıyoruz. İnsan hayatı en önemli öncelik olmalıdır. Madem bir Bilim Kurulu oluşturuldu ve üyeleri bu haftanın çok kritik olduğunu söylüyor, o halde ülke genelinde veya kritik illerde, en azından bu hafta sokağa çıkma yasağı uygulamaktan çekinilmemelidir."

DAHA FAZLA