Chomsky ve Prashad: Bolivya’daki darbenin karşısında duruyoruz

Chomsky ve Prashad: Bolivya’daki darbenin karşısında duruyoruz

ABD'li filozof ve dilbilimci Noam Chomsky ile Hint yazar, gazeteci ve akademisyen Vijay Prashad, Bolivya’daki sağcı darbeye ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada darbe girişimi kınanırken, Morales’e destek verildi.

Çeviri: İlhan Tezcan

Kaynak: https://peoplesdispatch.org/2019/11/09/we-stand-against-the-coup-in-bolivia-statement-from-noam-chomsky-and-vijay-prashad/

Tarih: 9 Kasım 2019

Noam Chomsky ve Vijay Prashad, demokratik olarak seçilen Cumhurbaşkanı Evo Morales’e karşı tırmanan darbe girişimini kınadığını açıkladı:

“Bolivya’da, Evo Morales liderliğindeki seçilmiş hükümete karşı bir darbe hazırlanıyor. Polis güçleri de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerin belirli bölümleri açıkça faşist milis gruplarının La Paz’daki başkanlık sarayına saldırmasına izin vereceklerini duyurdu. Bu çok ciddi bir durum. Evo Morales, dört ana partiyi Bolivya demokrasisinin ilerleyişi hakkında konuşmaya davet etti. Morales askeri diktatörlük günlerine ve oligarşinin yönetimine geri dönüşü önlemek için diyalog kurulmasını istedi. Morales; BM, Amerikan Devletleri Örgütü, Vatikan ve diğer yapılara darbeden bağımsız bir yol izlemeleri çağrısını yaptı.

Sözkonusu darbe, partilerinin Sosyalizm Hareketi partisine karşı dördüncü kez seçim kaybetmesine öfkeli olan  Bolivya oligarşisi tarafından yönlendiriliyor.  Oligarşi, Morales’i ve siyasi hareketini iktidardan düşürmeye uzun zamandır istekli olan ABD hükümeti tarafından tam olarak desteklenmektedir. On yıldan uzun süredir, ABD büyükelçiliğinin La Paz’daki operasyon merkezi, iki planları olduğunu dile getirdi: A planı darbe ve B planı Morales’e suikast düzenlenmesi. Tüm bunlar, BM şartlarına ve tüm uluslarası yükümlülüklerin ciddi bir şekilde ihlal edilmesi anlamına geliyor.

Bolivya halkı ile beraber darbeye karşı duruyoruz. Umudumuz, gelecek günlerde kendilerine karşı yapılanlara karşı direnmelerinden yana.

El Mundo Con Evo (Dünya Evo ile Beraber) Bizler de öyleyiz."