Charlie Hebdo'nun 'Erdoğan' karikatürüne iktidar cephesinden tepki yağdı

Charlie Hebdo'nun 'Erdoğan' karikatürüne iktidar cephesinden tepki yağdı

Charlie Hebdo dergisinin bugün yayınlanan sayısındaki Erdoğan karikatürü, iktidar cephesinde birçok tepkiye yol açtı.

İleri Haber

Fransa’da yayımlanan haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun da Hz. Muhammed’e ilişkin karikatürler yayınlamasının ardından yeni sayısının kapağında ise AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karikatürüne yer vermesi tepkilere neden oldu.

Resmi Twitter hesabından bugünkü baskısının tanıtımını yapan Charlie Hebdo, derginin kapağında Erdoğan'ı hedef alan bir karikatür yayınladı. Kapakta, Erdoğan üstünde iç çamaşırlarıyla koltukta otururken, başörtülü bir kadının eteğini kaldırıyor. Erdoğan’ın konuşma balonunda “Ouuh! Peygamber!” ifadesi yer alıyor. Kapağın tepesinde büyük harflerle Erdoğan yazarken, altındaki mesajda “Özel hayatında çok matrak” ifadesi bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdulhamid Gül; Tayyip Erdoğan’ın hicvedildiği dergi kapağına Twitter’dan tepki gösterdi.

KALIN: KENDİ MÜPTEZELLİKLERİNİ ORTAYA KOYUYORLAR

Kapağa ilk olarak İbrahim Kalın tepki gösterdi. “Hiçbir inanç, kutsal ve değere karşı saygısı olmayan Fransız dergisinin cumhurbaşkanımızla ilgili yayınını şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullanan Kalın, “Bunlar sadece kendi müptezelliklerini ve ahlaksızlıklarını ortaya koyuyorlar. Kişi haklarına saldırı, mizah ve ifade özgürlüğü değildir. Ahlak ve edep yoksunu bu yayınların amacı, nefret ve husumet tohumları ekmektir” dedi.

İfade özgürlüğünü din ve inanç düşmanlığına dönüştürmenin ancak hastalıklı bir zihniyetin ürünü olabileceğini söyleyen Kalın, ''Sağduyu sahibi herkesi bu iğrenç yayıncılığı kınamaya ve reddetmeye davet ediyorum'' paylaşımı yaptı.

ALTUN: SİVİLLERE YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDETE KARŞIYIZ

Twitter hesabından yaptığı İngilizce paylaşımda, Charlie Hebdo dergisini kınayan Altun Altun, “Bu sözde karikatürler tiksindirici olduğu kadar, insani ahlaktan da yoksundur. Bu açıkça, Fransız liderin ülkesi için istediği yabancı düşmanı, İslamofobik ve hoşgörüsüz bir kültürel çevrenin ürünüdür” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Müslüman karşıtı gündemi meyvesini veriyor! Charlie Hebdo, cumhurbaşkanımızın yer aldığı alçakça görüntülerle dolu bir sözde karikatür serisi yayımladı. Bu derginin kültürel ırkçılık ve nefreti yaymaya yönelik bu iğrenç ötesi çabasını kınıyoruz. Bu sözde karikatürler tiksindirici olduğu kadar, insani ahlaktan da yoksundur. Bu açıkça, Fransız liderin ülkesi için istediği yabancı düşmanı, İslamofobik ve hoşgörüsüz bir kültürel çevrenin ürünüdür.”

Türkiye’nin sivillere yönelik her türlü şiddete ve İslam adına her türlü terör eylemine karşı olduğunu iddia eden Altun, şöyle devam etti:

“Ancak nereden gelirse gelsin kültürümüze ve dinimize yönelik iğrenç saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin dünya çapında milyonlarca mülteciye kapılarını açmasını sağlayarak son dönemdeki en insani lider olarak hafızalara kazınmıştır. Kadınlara, çocuklara ve engellilere yardım etmek için parmağını bile oynatmayanlar şimdi de tüm edepsizlikleriyle liderimizi hedef alıyor.

Yine de ırkçı, yabancı düşmanı, İslamofobik ve Yahudi düşmanı tahrikler bizi aynı şekilde karşılık vermeye kışkırtamayacak. Bir mağduriyet üzerinden verilmeye çalışılan gözdağına ve provokasyonlarınıza boyun eğmeyi reddediyoruz. Kültürümüze yönelik bu tür sorumsuz ve budalaca saldırılar, yalnızca ırkçılığı ve ayrımcılığı besleyecektir. Tüm aklı başında Avrupalı dostları bu tür bir ilkel kültürel ırkçılık, entelektüel kısırlık ve medeniyetsiz söylemle mücadele etmeye çağırıyoruz.”

FUAT OKTAY: İFLAH OLMAZ FRANSIZ PAÇAVRASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “İflah olmaz Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum” ifadelerini kullandı.

Oktay Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söyledi: “Fikir özgürlüğü arkasına saklanarak kimseyi kandıramazsınız! İflah olmaz Fransız paçavrasının Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınını lanetliyorum. Ahlak, vicdan sahibi uluslararası kamuoyunu bu rezilliğe karşı sesini yükseltmeye çağırıyorum.”

GÜL: ERDOĞAN ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Geçmişten bugüne biriktirdiğiniz hukuksuz, ahlaksız utanç sayfalarınıza her gün bir yenisini ekliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Gül Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: “Avrupa’nın insanlık değerlerinden nasipsiz faşistleri, ifade özgürlüğü nedir bilmiyorsunuz. Geçmişten bugüne biriktirdiğiniz hukuksuz, ahlaksız utanç sayfalarınıza her gün bir yenisini ekliyorsunuz. Şunu bilin ve aklınızdan çıkarmayın: Recep T. Erdoğan asla yalnız yürümeyecek.”

Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) de Charlie Hebdo’nun kapak resmini kınadı.

NE OLMUŞTU?

Fransa’da yayımlanan haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun da Hz. Muhhamed’e ilişkin karikatürler yayınlamasının ardından, 7 Ocak 2015 tarihinde, Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisine saldırı düzenlenmiş ve 11 kişi yaşamını yitirmişti. Silahlı saldırganlar Charlie Hebdo ofisinden ayrıldıktan sonra binanın dışında bekleyen polisleri de öldürmüşlerdi. Saldırıyı yapan silahlı kişiler kendilerini Arap Yarımadası el-Kaidesi’ne ait olarak tanımlamıştı.

Saldırıın ardından 5 yıl geçti ancak saldırıya ilişkin dava 2 Eylül 2020’de görülmeye başladı. Davanın başladığı hafta Charlie Hedbo yeniden Hz. Muhammed karikatürünü kapak yaptı. Bu olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Charlie Hedbo karikatürü için basın özgürlüğünü savunması ve “Cumhurbaşkanı, gazetecilerin editöryel seçimleri hakkında yorum yapamaz” ifadelerini kullanması hedef gösterildi.

Geçen hafta ise öğrencilerine Muhammed Peygamber’in karikatürleri üzerinden ifade özgürlüğünü anlatan öğretmen Samuel Paty’nin başının kesilerek öldürülmesi Fransa’daki İslam karşıtlığını alevlendirdi. Macron ise tüm bu olayların ardından Hz. Muhammed hakkında olanlar da dahil, karikatürleri yayımlamaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Erdoğan, Macron’un bu sözleri üzerine geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir. Öncelikle bir akli noktada kontrol” ifadelerini kullandı.