Cezayir'de cumhurbaşkanı istifa etse de protestolar son bulmadı

Cezayir'de cumhurbaşkanı istifa etse de protestolar son bulmadı

Cezayirliler, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın istifası sonrasında eski cumhurbaşkanının müttefikleri olan kişilerin devletin zirvesinde kalmasına karşı "Hepsi gitmeli" sloganıyla protesto yaptı.

Cezayirliler, dört dönemdir Cezayir Cumhurbaşkanı olan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın istifası sonrasındaki ilk cuma gününde, eski cumhurbaşkanının müttefikleri olan kişilerin devletin zirvesinde kalmasına karşı "Hepsi gitmeli" sloganıyla protestolarına devam etti.

Buteflika'nın, aleyhindeki gösteriler karşısında istifa etmesinden sonraki ilk cuma gününde her yaştan binlerce Cezayirli ellerinde bayrak ve pankartlarla başkentin sokaklarına çıktı.

Cezayirliler, Buteflika'nın müttefikleri olan kişilerin de görevden uzaklaştırılması yönündeki taleplerini sloganlarına, marşlarına, dövizlerine ve pankartlarına yansıttı. Gösterilerin sembolü haline gelen başkentin merkezindeki Posta Merkezi Binası'nın önünde her yaştan ve renkten binlerce Cezayirli toplandı.

GEÇİCİ YASAMA ORGANINI DA İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR

Göstericiler, Buteflika'nın istifasından sonra geçici cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek yasama organı Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih, Anayasa Konseyi'nin başındaki Tayyib Bilayz ve istifadan bir gün önce atadığı Nureddin Bedevi'nin de aralarında bulunduğu kişilerin bulundukları görevleri terk etmesi yönünde sloganlar attı.

Cezayir'de bağımsızlık dönemindeki isimlerin kurduğu ancak sonrasında ülkedeki rejimin temelini oluşturan Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) aleyhine de göstericilerin sık sık slogan attığı duyuldu.

'TEMİZLİK FIRÇALI' GÖNDERME

Protestolar sırasında televizyonda heyecanla konuşan gencin yerel lehçeyle sarf ettiği, "Hepsini temizlemek lazım" sözü, göstericiler tarafından pankartlarda ve sloganlarda sıkça dile getirilirken, bazı Cezayirliler de temizlik fırçalarıyla bu söze gönderme yaptı.

Cezayir'in Amazig kökenlilerini temsil etmek adına taşıdıkları sarı, yeşil, mavi bayraklar da birçok göstericinin üzerinde olduğu göze çarptı.

Buteflika rejiminin yakın ilişki içerisinde olduğu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik tepkiler göstericilerin dövizlerine "Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin müdahalesine, hayır" sözleriyle yansıdı.