Cezayir ordusu Cumhurbaşkanı Buteflika'nın istifasını istedi

Cezayir ordusu Cumhurbaşkanı Buteflika'nın istifasını istedi

Cezayir’de 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın 5. dönem adaylığına karşı başlayan kitlesel protestolara destek veren Cezayir ordusu, Buteflika'nın istifasını istedi. 

Cezayir’de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın 5. dönem adaylığına karşı başlayan kitlesel protestolara bir destek de Cezayir ordusundan geldi. Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salah, Anayasa'nın 102'nci maddesinin gerekçe göstererek cumhurbaşkanlığı koltuğunun boşaltılmasını istedi. 102. madde, "Cumhurbaşkanının ciddi ve sabit hastalığından dolayı görevlerini yerine getirmesinin tamamen imkansız" olmadı durumunda devreye sokuluyor.

Yerel televizyon kanalı Ennahar TV, Salah'ın "Cezayir halkının talepleri geçerlidir" dediğini aktardı. Cezayir Millet Konseyi Başkanı Abdelkader Bensalah'ın 45 gün süreyle başkanlık görevini yürüteceği açıklandı.

CEZAYİR GENELİNDE GÖSTERİLER DÜZENLENİYORDU

Cezayir’de 1999’da yönetime gelen ve dört dönemdir yönetimde olan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika’nın cumhurbaşkanlığı için bir kez daha aday olması ülke genelinde protesto gösterilerine neden oldu.

[ih2]

Buteflika, 11 Mart’ta sürpriz bir kararla 18 Nisan’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini duyurmuştu.