Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika istifa etti

Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika istifa etti

Görev süresinin dolmasını beklemeden istifa eden Cumhurbaşkanı Buteflika, sunduğu istifa mektubunda 'ülkede vahim sonuçları önlemek' için bu kararı verdiğini belirtti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika görev süresinin dolacağı 28 Nisan'dan önce istifa kararını açıkladı. Buteflika'nın Anayasa Konseyi'ne sunduğu istifa mektubunda, "vatandaşların gönlünü ve aklını sükunete erdirmek ve Cezayir'i daha iyi bir geleceğe taşımalarına katkı sağlamak için" bu kararın alındığı belirtti.

APS'nin haberine göre mektupta, "Bu perspektifte, yeni bir cumhurbaşkanının seçileceği geçiş dönemi için devletin kalıcılığı ve kurumlarının güvenliği gereğince anayasal yetkilerime uygun önlemler aldım" ifadelerini kullandı.

Devlet televizyonu da Cumhurbaşkanlığı görevini sona erdirme kararı alan Buteflika'nın, istifa mektubunu Anayasa Konseyi Başkanı Et-Tayyib Bilayz'a teslim ettiği görüntülere yer verdi.

UZUN SÜREDİR PROTESTOLARIN HEDEFİYDİ

1999 yılından bu yana dört dönemdir Cezayir Cumhurbaşkanı olan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın, ciddi sağlık sorunlarına rağmen 22 Şubat'ta beşinci dönem için adaylığını açıklaması ülkede protestolara neden olmuştu.

Buteflika'nın, gelen tepkiler üzerine 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini duyurmasının ardından, muhalefet, Buteflika'nın seçimleri belirsiz bir tarihe ertelenmesini, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini "ucu açık bir şekilde uzatma hamlesi" olarak değerlendirerek protestolara devam etmişti.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih de, Buteflika'ya derhal görevi bırakma çağrısında bulunmuştu.