Cezaevlerinde koronavirüs teşhisi konulan tutuklular Meclis gündeminde

Cezaevlerinde koronavirüs teşhisi konulan tutuklular Meclis gündeminde

HDP'li Züleyha Gülüm, cezaevlerindeki koronavirüs teşhisi konulan tutuklu ve hükümlülerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, cezaevlerinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı konulan tutuklu ve hükümlülere ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Gülüm soru önergesinde "Bununla birlikte salgının başından bu yana fiziki olarak avukat ve aile görüşü yasaklanmıştır. Bu durumda salgının infaz koruma memurları aracılığıyla bulaşmış olma ihtimalinin yüksek olmasına istinaden gerekli tedbirlerin arttırılması gerekmektedir. Kaç infaz koruma memuru ve cezaevi personeline tanı konulduğu, tanıların ne zaman konulduğu, bu kişilerin hangi cezaevlerinde görevli oldukları şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

HDP'li Züleyha Gülüm'ün soru önergesinin tamamı şu şekilde:

Bakanlığınızca 27.04.2020 tarihinde yapılan basın toplantısında 4 ayrı cezaevinde 120 tutuklu ve hükümlüye COVİD-19 tanısı konulduğu, tamamının hastanelerde tedavi altına alındığı ve yoğun bakımda olan tutuklu-hükümlünün bulunmadığı açıklanmıştır. Ancak yapılan açıklamada tanı konulan tutuklu ve hükümlülerin hangi cezaevlerinde bulundukları, hangi tarihte tanıların konulduğu, riski yükseltecek kronik vb. hastalıklarının bulunup bulunmadığı gibi mahpusların ailelerinin ve kamuoyunun endişelerini giderecek ayrıntıda bilgilere yer verilmemiştir. Ayrıca resmi rakamların, gerçeği yansıtmadığı, enfekte olan hasta mahpus sayısının çok daha yüksek olduğunu iddia edilmektedir.

Her ne kadar 08.05.2020 tarihinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamaya göre 44 tutuklu ve hükümlüye COVİD-19 tanısı konulduğu ve 4’ünün hastanede tedavi altında olduğu açıklanmış olsa da 11.05.2020 tarihi itibariyle basında yer alan haberlere göre Silivri Cezaevi’nde 8 tutuklu veya hükümlünün yoğun bakımda olduğu, cezaevinde toplam 191 tutuklu ve hükümlünün enfekte olduğu iddiaları mevcuttur.

Öte yandan infaz kanunu ve bazı diğer kanunlarda yapılan değişiklikle salıverilen tutuklu ve hükümlülerin sayısının kaç olduğu ve bu kişilere cezaevinden çıkmadan önce COVİD-19 testi yapılıp yapılmadığı da belirsizdir.

Bununla birlikte salgının başından bu yana fiziki olarak avukat ve aile görüşü yasaklanmıştır. Bu durumda salgının infaz koruma memurları aracılığıyla bulaşmış olma ihtimalinin yüksek olmasına istinaden gerekli tedbirlerin arttırılması gerekmektedir. Kaç infaz koruma memuru ve cezaevi personeline tanı konulduğu, tanıların ne zaman konulduğu, bu kişilerin hangi cezaevlerinde görevli oldukları şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. COVİD-19 tanısı konulan 120 hükümlü ve tutuklu hangi cezaevlerindedir? Tanılar hangi tarihte konulmuştur? Tarafınızca yapılan açıklamalardan sonra tespit edilmiş vaka sayısı ile birlikte tanı konulan toplam hükümlü ve tutukluların cezaevlerine göre dağılımı nedir? Tanı konulardan kaçı hükümlü ve tutukludur? Kaç kadın tutuklu ve hükümlüye tanı konulmuştur?
  2. Silivri Cezaevi’nde şu an itibariyle kaç tutuklu –hükümlü ve infaz koruma memuruna COVİD-19 tanısı konulmuştur? Bu tanılar ne zaman konulmuştur? Yoğun bakımda olan hasta sayısı nedir?
  3. İnfaz Kanunu ve diğer bazı kanunlarda yapılan düzenleme sebebiyle cezaevlerinden çıkan hükümlü sayısı kaçtır? Çıkmalarından önce bu hükümlülere Covid-19 testi yapılmış mıdır? Kaçının testi pozitif çıkmıştır? Testi negatif çıkıp Covid-19’un belirtilerini gösterenlere yeniden test yapılmış mıdır? Testi pozitif çıkanlara ilişkin gerekli tedbirler alınmış mıdır?
  4. Tutuklu ve hükümlülerin salgının başından beri aileleri ve avukatlarıyla görüşmeleri yasaklanmış olduğuna göre bu salgının özellikle infaz koruma memurları ve diğer cezaevi personeli tarafından bulaştırılma ihtimali yüksektir. Bu bağlamda kaç infaz koruma memuru ve personele Covid-19 tanısı konmuştur? Tanı konulanların temas ettikleri kişiler tespit edilerek test yapılmış mıdır?
  5. COVİD-19 tanısı konan İnfaz Koruma Memurları hangi cezaevlerinde görev yapmaktadır? Hangi tarihlerde tanı konmuştur?