Cezaevlerinde alınmayan salgın önlemleri ve hak ihlallerine ilişkin Meclis Araştırması talep edildi

Cezaevlerinde alınmayan salgın önlemleri ve hak ihlallerine ilişkin Meclis Araştırması talep edildi

“Tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevlerindeki uygulamaların salgını yaydığına dair ciddi iddialar öne sürmektedirler” diyen Koç, bu iddiaların başında haberleşme hürriyetinin ihlalinin geldiğini vurguladı.

İleri Haber

HDP’li Abdullah Koç, cezaevlerinde yaşandığı iddia edilen ihlallerin önlenmesi amacıyla Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulması talebinde budundu.

AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ortaklığıyla Meclis’ten geçirilen ve 15 Nisan 2020'de yürürlüğe giren Ceza İnfaz Düzenlemesi ile Türkiye genelindeki 355 cezaevinde bulunan 300 bin tutuklu ile hükümlüden 90 bini tahliye edildi. Düzenleme ile organize suç örgütü liderleri dahil tahliye olurken, "terör başlığı" altında yargılanan ancak düşüncelerinden dolayı hapiste tutulan gazeteciler, yazarlar, aydınlar, hak savunucuları ve avukatlar, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın riskine rağmen cezaevlerinde kalmayı sürdürdü.

Cezaevlerinde neredeyse her gün hak ihlali iddiaları ortaya atılırken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, konuyu Meclis gündemine taşıdı. “Tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevlerindeki uygulamaların salgını yaydığına dair ciddi iddialar öne sürmektedirler” diyen Koç, bu iddiaların başında haberleşme hürriyetinin ihlalinin geldiğini vurguladı.

Koç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “Haberleşme hürriyeti, Anayasa'nın 22. maddesinde teminat altına alınan temel hak ve özgürlüklerden birisidir. Ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin dış dünya ile bağlantılarını sağlayan araçların başında mektup, faks ve telefonla iletişim gelmektedir. Bu hakkın sık sık ihlal edildiğine ilişkin iddiaların ivedilikle ele alınması gerekmektedir.”

ARAŞTIRMA ÖNERİSİ

Koç, cezaevlerinde yaşanan hukuksuzlukların araştırılması, tespiti ve incelenmesi amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulmasını ve bu hususta Anayasa'nın 98'inci İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.