Cezaevlerinde 70 koronavirüs vakası tespit edildi, 6 mahkum hayatını kaybetti

Cezaevlerinde 70 koronavirüs vakası tespit edildi, 6 mahkum hayatını kaybetti

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, cezaevlerinde 70 koronavirüs vakasının tespit edildiğini ve 6 mahkumun yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapora göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde cezaevlerinde 70 pozitif vakanın tespit edildi ve 6 mahkum Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.

Salgındaki duruma ve alınan tedbirlere ilişkin "Covid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları" başlıklı rapor hazırlayan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, "önleyici sağlık tedbirleri", "kuruma ilk kabullerde alınan tedbirler", "Covid-19 belirtisi gösteren hükümlü ve tutuklular hakkında alınan tedbirler", "personelin izolasyonu" ile "izin, görüş ve nakil gibi uygulamaların durdurulması" olmak üzere 5 ana başlıkta birçok önlem alındığını belirtti.

Rapora göre, önleyici sağlık tedbirleri kapsamında tüm taşıtların, ortak alanların, ortak kullanım araçlarının, ziyaretçi mahallerinin, dezenfekte işlemleri yapıldı. Ceza infaz kurumlarında bulunan tüm tutuklu ve hükümlülere yeteri kadar ücretsiz temizlik ve hijyen malzemesi dağıtıldı. Ayrıca, oda veya koğuşlarından dışarı çıkmaları gerektiğinde kullanmaları için ücretsiz maske ve eldiven temin edildi. Hükümlü, tutuklu ve personel sayısının fazla olduğu ceza infaz kurumlarına termal kamera kuruldu. Termal kamera kurulmayan kurumlarda personel dahil herkes ateş ölçümü yapılarak kuruma alındı.

6 TUTUKLU HAYATINI KAYBETTİ

Raporda, ceza infaz kurumlarında 70 Covid-19 vakası belirlendiği aktarıldı. Bunlardan 29 tutuklu ve hükümlünün ceza infaz kurumuna ilk kabul sırasında kontrol amaçlı yapılan PCR testinde pozitif olduğu anlaşıldı.

Bunun dışında iki yerde toplam 41 pozitif vaka tespit edildi. Toplam 70 vakadan 36'sı ilk tetkiklerinin ardından ceza infaz kurumlarında kendilerine ayrılan özel bölümlerde izole ediliyor, 34'ü de sağlık kurumlarında tedavi ve gözlem altında tutuluyor.

Hükümlü ve tutuklulardan solunum cihazına bağlı ya da yoğun bakımda tedavi gören hasta bulunmuyor. Salgının görüldüğü günden bugüne kadar sağlık raporlarına göre daha önce KOAH, böbrek yetmezliği, astım gibi kronik rahatsızlıklarının bulunduğu tespit edilen 6 hasta, tedavileri sürerken vefat etti.

DAHA FAZLA