Cezaevinde sekiz mahpusa bir maske: 'Aranızdan konuşan taksın'

Cezaevinde sekiz mahpusa bir maske: 'Aranızdan konuşan taksın'

Covid-19 salgınına rağmen, cezevinde mahpusların kaldığı koğuşların düzenli dezenfekte edilmediği, infaz koruma memurlarının mahpuslarla yakın temas içinde olduğu, gardiyanlar tarafından, sekiz mahpusa bir tane maske verildiği ve “bu maskeyi aranızdan konuşan kişi taksın” denildiği belirtildi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

HDP’li Feleknas Uca, Bayburt M Tipi Cezaevi’nde Covid-19 salgınında sekiz mahpusa bir maske verildiği, hijyen malzemelerinin kantinde fahiş fiyatlara satıldığı ve mahpuslara 2 aydır sıcak su verilmediğini söyledi. “Mahpusların cezaevlerinde ölüme terk edildiği ve resmî kurumlarca kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapıldığı ortadadır” diyen Uca, cezaevindeki problemleri Meclis gündemine taşıdı.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını Türkiye’de yayılmaya başlamasının ardından Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı 3 Nisan’da bir açıklama yapmış ve Bayburt M Tipi Cezaevi’nde salgın tedbirlerinin harfiyen uygulandığını duyurmuştu. Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Bayburt Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlü ve tutuklular ile personelin Covid-19 salgınına karşı korunması amacıyla ilk günden bu yana gerekli tedbirlerin alındığı belirtilmişti. Açıklamada, bu kapsamda kurumda düzenli dezenfekte işlemleri yapıldığı, hükümlü ve tutuklulara gerekli temizlik malzemelerinin dağıtıldığı, personel ve diğer kişilerin kuruma girmeden önce ateşlerinin ölçüldüğü, sürekli maske ve eldiven kullanmalarının sağlandığı öne sürülmüştü.

SEKİZ KİŞİYE BİR MASKE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca ise Savcılığın basına düşen açıklamalarının aksine, Bayburt M Tipi Cezaevinde Covid-19 salgınına rağmen, mahpusların kaldığı koğuşların düzenli dezenfekte edilmediği, infaz koruma memurlarının mahpuslarla yakın temas içinde olduğu, mahpuslara maske verilmediği, gardiyanlar tarafından, sekiz mahpusa bir tane maske verildiği ve “bu maskeyi aranızdan konuşan kişi taksın” denildiğini söyledi.

‘İKİ AYDIR SICAK SU VERİLMİYOR’

Ayrıca, hijyen ürünlerinin kantinde fahiş fiyatlara satıldığı, koğuşlara verilen yemeklerde de hijyen kurallarına uyulmadığını belirten Uca, mahpuslara iki aydır sıcak su da verilmediğin de edinilen bilgiler arasında olduğu vurguladı. Uca, “Edindiğimiz bu bilgiler doğrultusunda mahpusların cezaevlerinde ölüme terk edildiği ve resmî kurumlarca kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapıldığı ortadadır” dedi.

BAKAN GÜL’E 5 SORU

Uca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün açıklaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- Aylardır mahpusların sıcak suya erişiminin engellenmesinin sebebi nedir? Mahpusların defalarca dile getirdiği sıcak su sorunun giderilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?

2- Bakanlığınız, gardiyanlar tarafından 8 mahpusa bir maske verildiği ve “bu maskeyi aranızdan konuşan kişi kullansın” dendiğinden haberdar mıdır? Mahpusların sağlığını hiçe sayan bu uygulamalara yönelik bir soruşturma başlatılacak mıdır?

3- Bayburt M Tipi Cezaevinde koğuşların dezenfekte edilmemesi ve yemek dağıtımlarının hijyen kurallarına dikkat edilmeden yapılmasının nedeni nedir? Mahpusları ölümle burun buruna getiren bu hak ihlallerini durdurmaya yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

4- Cezaevi kantinlerinde satılan hijyen ürünlerinin ücretlerinin dışarıdaki fiyatlardan oldukça yüksek olmasının gerekçesi nedir? Salgın süresince tüm cezaevlerinde ciddi bir sorun olan dezenfektan ve maske gibi ihtiyaçların ücretsiz ve düzenli biçimde dağıtılmasına dönük bir çalışmanız var mıdır?