‘Cezaevi kurulları siyasi mahkumların cezasını ‘çok kitap okuduğu için’ uzatıyor’

‘Cezaevi kurulları siyasi mahkumların cezasını ‘çok kitap okuduğu için’ uzatıyor’

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerinde oluşturulan idare ve gözlem kurullarının siyasi mahkumların şartlı salıverilmelerini keyfi gerekçelerle engellediğini duyurdu.

İleri Haber

Balıkesir L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan bir mahkumun CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na yazdığı mektupla, infaz yasasıyla cezaevlerinde oluşturulan idare ve gözlem kurullarının siyasi mahkumların şartlı salıverilmelerini “Pişmanlık duymadı, inanç önderiyle görüşmedi, çok sayıda kitap okudu” gibi keyfi gerekçelerle uzattığı ortaya çıktı.

TBMM'de 14 Nisan 2020'de kabul edilen infaz yasası değişikliği ile cezaevi yönetimlerine mahkumları değerlendirme yetkisi verilmişti. Cezaevi yönetimlerini oluşturduğu cezaevi idare ve gözlem kurulları 10 yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkum olanlar ile terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlarından mahkum olanlar hakkında şartlı salıverilme ve açık cezaevine geçme işlemlerine karar verecekti.

‘TAHLİYE EDİLMEDİ, CEZASI 6 AY UZATILDI’

Balıkesir L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan F.Y. ise Sezgin Tanrıkulu’na yazdığı mektupta, bu düzenlemedeki yetkinin cezaevi yönetimleri tarafından keyfi kullanıldığını belirtti. F.Y. mektubunda “29 Ocak 2021 tarihinde bir arkadaşımızın tahliye edilmesi gerekiyordu. Cezasını yatıp bitirdiği, disiplin cezası da almadığı için tahliyesinin önünde hiçbir engel yoktu. Ne var ki tüm bunlara karşın arkadaşımız tahliye edilmediği gibi cezası da 6 ay uzatıldı. Üstelik 6 ay sonra da tahliye olup, olmayacağı da net değil” dedi.

Cezaevi yönetimlerinin mahkumlara “Uyuşturucu kullandın mı, ailenle aran nasıl, dışarı çıkınca ne yapacaksın?” gibi sorular sorduğunu kaydeden F.Y., mahkumlar hakkında “Tahliyesinin uygun ve topluma dahil olacak niteliklere sahip değil. Dahası etkin pişmanlık duymuyor” diye değerlendirmede bulunduğunu aktardı.

‘HEM BİZE HEM AİLEMİZE İŞKENCE’

Değerlendirmelerin gerekçelerinin de mahkumlara bildirilmediğini ifade eden F.Y., durumun kendileri ve aileleri için işkence halini aldığını da ekledi.

‘CEZAEVLERİNDEN ÇOK SAYIDA ŞİKAYET GELİYOR’

F.Y.’nin mektubunu değerlendiren CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise konuya ilişkin cezaevlerinden çok sayıda şikayet geldiğini ve cezaevleri yönetimlerinin oluşturduğu kurulun objektif davranmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Kurul şartlı salıverilme sürelerini yakıyor. Nasıl yakıyorlar, ‘Pişmanlık duymadı, inanç önderiyle görüşmedi, çok sayıda kitap okudu’ diyorlar.”

SORU ÖNERGESİ VERDİ

Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise cezaevleri yönetimlerinin oluşturduğu idare ve gözlem kurulu tarafından kaç mahkumun şartlı salıverilmesinin ertelendiğini açıklamasını istedi.