Çevreye atılan yaklaşık 2 ton çöpü eliyle topladı

Çevreye atılan yaklaşık 2 ton çöpü eliyle topladı

Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Ayvadere Mahallesi sakini Kasım Hacıhasanoğlu, 5 yıldır piknikçilerin çevreye attıkları çöpleri gönüllü olarak topluyor.

Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Ayvadere Mahallesi sakini Kasım Hacıhasanoğlu, 5 yıldır piknikçilerin çevreye attıkları çöpleri gönüllü olarak toplayarak örnek oluyor. Çevreye karşı inanılmaz duyarlılığı olduğunu belirten 53 yaşındaki Hacıhasanoğlu, mahallesinde 5 yıl önce yol kenarındaki çöpleri görünce bunları temizlemeye karar verdiğini ve o gün bugündür yöredeki çöpleri tek başına topladığını söyledi.

Tüm insanlardan çevreyi temiz tutmalarını isteyen ve doğaya bırakılan çöplere tepki gösteren Hacıhasanoğlu, “Ayvadere mahallesinde esnafım. Özellikle yazları yöremize çok gelen giden oluyor. Genellikle hafta sonları piknik için gelenlerin de etkisi ile çok çöp oluyor. Bunları görünce üzülüyorum ve bu üzüntü ile 5 yıldır çevreye bırakılan çöpleri topluyorum. Topladığım çöpler 2 ton vardır" dedi.

"Çöp toplarken rastladığım en ilginç anı ise bir yılan yavrusuydu" diyen Hacıhasanoğlu "Çöp poşetinin içine yiyecek almak için gelen yılan yavrusunun çöpten çırpınırken çıkamayışını gördüm. Çok üzüldüm. Böcekler, sürüngen hayvanlar çöplerin içine yiyecek bulmak için gelerek oradan çıkamayıp öldüklerini gördüm. En çok üzüntü duyduğum ise çocuk bezleri. Bunları insanlarımıza hiç yakıştıramadım. Bunları bir çöp konteynerine atmak yerine doğaya atmış. Hatta değiştiği çamaşırları bile etrafa atanlar var. Doğada kullandığımız ne varsa çöplerde hepsinden bulabilirsin” şeklinde konuştu.

"Bırakılan çöpler arasında çocuk bezleri bile var" Bırakılan çöpler arasında çocuk bezlerinin dahi bulunduğuna dikkat çeken Hacıhasanoğlu “Çevreye karşı inanılmaz duyarlılığım var. Bazen geceleri rüyalarıma bile giriyor. Çevreyi ve doğayı çok seviyorum. Doğanın temiz olmasını, bize bırakılan önceki halini şu anda yaşamak istiyorum. İnsan sadece kendisi için yaşamamalı. Yaşadığı sürece çevreye, doğaya, hayvana, kuşa, verdiği zararın vebali büyüktür. Bu coğrafyayı gelecek nesillere emanet edeceğiz. Bize nasıl yüzyıllar öncesinde emanet edilmişse bizde aynı şekilde gelecek nesillere bırakmalıyız. Eskiden köylerde çöpleri topladığımız zaman bu kadar imkan, teknoloji yoktu. Toplanan çöpleri bir yeri eşeler gömerdik. Şimdi çöp konteynerleri çöp araçları gelişti. İnsanlarımız çöplerini 5 metre mesafedeki çöp kutularına atmak yerine bulundukları yere bırakıp gidiyor” diye konuştu.

DAHA FAZLA