Çevre ve Şehircilik Bakanından belediye başkanlarına: Çiçek, böcek, sanatla uğraşmayın

Çevre ve Şehircilik Bakanından belediye başkanlarına: Çiçek, böcek, sanatla uğraşmayın

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki belediye başkanlarına seslendiği konuşmasında "Çiçek, böcek, sanatla uğraşmayın, kentsel dönüşüme öncelik verin" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İstanbul'a ihanet ettik, ben de bundan sorumluyum" açıklamasının ardından belediye başkanlarına yönelik konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Çiçek, böcek, sanatla uğraşmayın, kentsel dönüşüme öncelik verin" dedi.

Manisa'da ‘Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “İşin pratiğini bilen herkes buradayken benim de biraz dikkatli konuşmam gerekiyor. Odak noktamız kentsel dönüşüm. Cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz. Bu coğrafyada Selçuklu ve Osmanlı gibi iki büyük medeniyet kurmuşuz. Selçuklu’da da, Osmanlı’da da şehircilik belli bir düzen ve plan doğrultusunda yapılıyordu. Bugüne geldiğimizde kurduğumuz şehirlere baktığımızda bu şehirler için hangi medeniyet ismini veririz bilmiyorum. Arabesk medeniyeti desek doğrudur" şeklinde konuştu. Çalıştayda, AKP'nin kentsel dönüşüm adı altında başlattığı talan projeleri için "Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri" denildi.

[ih2]

Özhaseki, "En büyük şehirlerde 100 katlı gökdelen yanında bir baraka, yanında sanayi. Bilinçsizlikle şehirlerimizin canına okumuşuz. Şehirlere baktığımızda iki şey ön plana çıkıyor; bir sağlıksız şehirlere sahip olduk. Cehalet, bilgisizlik ve fakirliğin getirdiği sağlıksız şehirlere sahip olduk. Sonra kimliksiz şehirlerle sahip olduk. Bizim şehirlerimizde hiçbir şey anlaşılacak gibi değil, biraz sağlıksız biraz kimliksiz şehirlere sahip olduk. Yönetici günü kurtaracak planlar yapıyorsa, o şehir de yok oluyor. Şehrin yöneticisi ufuklu ve uyumluysa, bunu derken ki kimseyi kast ederek demiyorum, sadece belediye başkanlarını değil şehrin önde gelen isimlerini kastediyorum. Burada uyum sağlarsa şehir büyür gider. 300 yıllık tarihi olan bir Amerika’da 300 yıllık şehir planları var. Bizim binlerce yıllık kadim bir tarihimiz var ama şehir planlarımız yok" dedi.

"İLK İŞİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM"

Erdoğan’ın "kentsel dönüşümü çok fazla önemsediğini" ve "bunun ne pahasına olursa olsun gerçekleştirilmesi gerektiğini" söyleyen Özhaseki, “Birçok belediye başkanı dışarıda çiçek böcek, sanat, sanatçı, kültür aktivite, arkadaşlar yapmayın. Eyvallah çiçeğe ihtiyacımız var, sanata ihtiyacımız var, sanatçı da gelsin hepsi başımızın üstünde ama ilk işimiz kentsel dönüşüm” diye konuştu.

[ih3]

Özhaseki, "Kentsel dönüşüme sonuna kadar inandığını ve bu yola baş koyduğunu" söyledi, “Ülkeme 23 senedir belediyecilik ve şehircilikle uğraşarak buraya kadar hizmet etmiş bir insan olarak azıcık bir bilgim, birikimim varsa onu da burada kullanıp ondan sonra allahaısmarladık diyerek veda etmek istiyorum. Doğrusu da bu diye bakıyorum” dedi.