Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması: 'İBB'nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması: 'İBB'nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur'

Bakan Kurum, ÇED raporunun tamamlandığı açıklanan 'mega' rant projesi Kanal İstanbul ile ilgili "İBB'nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İBB Başkanı İmamoğlu’nun “Bizden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekiliyoruz” açıklamasıyla ilgili, "İBB'nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur” dedi.

Uzmanların “İstanbul ve Trakya’nın bitişi” olarak değerlendirdiği AKP’nin ‘mega’ rant projesi Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Dün ÇED sürecini tamamladık. 10 gün içerisinde olumlu veya olumsuz eleştirileri alacağız. Rapor hazırlanırken üniversitelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle ortak bir çalışma yürütülmüştür. İBB ile birlikte süreci yönettik. İBB'nin tek taraflı protokolden çekilme hakkı yoktur. Biz hiçbir şekilde arsa rantına müsade etmedik. Sürekli çıkıp da 16 milyon İstanbulluya hizmet ediyoruz demekle belediye başkanlığı olmuyor, yapılmıyor. Belediye başkanlığı vatandaşa hizmetle yapılıyor. 6 aylık süreçte sayın başkanın ne yaptığını sormak lazım. Biz de 82 milyon vatandaşımız için taş üstüne taş koymaya devam edeceğiz" dedi.

İMAMOĞLU, ‘ÇEKİLDİK’ DEMİŞTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün yaptığı açıklamada, “Neyin ihalesini yapıyorsun, hangi ÇED raporundan bahsediyorsun? Bizden önceki yönetimin imzası bulunan Kanal İstanbul İşbirliği protokolünden çekiliyoruz. Ocak’ın ilk haftasından Kanal İstanbul Çalıştayı’nı yapacağız. Sahada araştırmalarımız var süreci devam eden.Bu konuyla ilgili yetişirse çarşamba günü açıklama yapabiliriz. Mevcutta yürüyen iş ve işlemler var. İhbar olduğunda takip ettiğimiz işler var. Bu konularda birçok suç duyurusunda bulunuldu. İBB olarak kurumsal olarak yapılmış işlerle ilgili nasıl suç duyurusunda bulunabiliriz şeklinde bir çalışma olmadı. Bazı konularda belediye, bazı konularda emniyet yetkili. Daha büyük uyuma ve işbirliğine ihtiyacımız var. Bu konudaki uyumluluk süreci ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.  Bürokratik baskı olduğu ortada. Bize kanunda yetki verilmesine rağmen genelge nedeniyle yapamıyoruz. Ama ben baskı hissetmiyorum. Baskı falan hiç umrumda değil. İBB önerir, bakan onaylar. Neden onaylamıyorsunuz? Tüy gibi hafif hissediyorum kendimi 16 milyon arkamızda" demişti.

DAHA FAZLA