Çevre Mühendisleri Odası: Ballıkayalar yarım saatten değerli

Çevre Mühendisleri Odası: Ballıkayalar yarım saatten değerli

ÇMO İstanbul ve Kocaeli şubeleri Ballıkayalar’daki 17 bin ağacın otoyol için kesilmesine tepki göstererek açıklama yaptı. Açıklamada, “Yarım saatlik bir zaman kazanmak için yapılacak olan yol, milyonlarca yıllık zamanın dengesini bozacak” dendi

Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) Kocaeli ve İstanbul şubeleri dün otoyol tehdidi altındaki Gebze Ballıkayalar’a giderek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği’nin de destek verdiği açıklamada “Yarım saatlik bir zaman kazancı için yapılacak olan yol, milyonlarca yıllık bir zamanın dengesini bozacak ve gelecek zamanı da insanların elinden alacaktır. Ballıkayalar Tabiat Parkı tüm canlı bileşenleriyle birlikte 30 dakikadan daha değerlidir” denildi.

Kocaeli’nde bulunan ve önemli SİT alanlarından olan Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndan geçirilecek Kuzey Marmara Otolu Bağlantı Yolları Projesi tepki çekmeye devam ediyor. 17 bin ağacı yok edecek olan projeye bakanlık ÇED onayı da verdi.

SAĞLIKLI YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLİYOR

Projeye tepki gösteren ÇMO İstanbul ve Kocaeli şubeleri dün bölgeye giderek bir basın açıklaması yaptı. İklim değişikliğinin, kuraklığın, seller ve kasırgaların insanın doğaya yanlış müdahalelerde bulunmasının sonucunda ilerlediği söylenen açıklama şöyle sürdürüldü:

Ülkenin her bölgesini yıkıma uğratan hidroelektrik santrallar, maden çalışmaları, termik santrallar, taş ocakları, kurulması planlanan nükleer santrallar; yol yapımı nedeniyle yok edilen ormanlık alanlar, sanayinin kirlettiği hava, su havzalarındaki yapılaşma ve su kaybı; yapılmış olan projelerin uygulanış biçimleri, yapılması planlanan projelerin denetim eksikliği, doğal yaşamın hâlâ anayasal güvence altına alınmamış olması, mevcut çevre yönetmeliklerinin uygulanmasındaki hukuksuzluk mevcut anayasada yer alan her yurttaşın ‘sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı’nı ihlal ediyor.

EKOLOJİK YIKIMA KARŞI SES ÇIKARMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Yarım saatlik bir zaman kazancı için yapılacak olan yolun, milyonlarca yıllık bir zamanın dengesini bozacağı söylenen açıklama şöyle sona erdi:

“Ballıkayalar Tabiat Parkı tüm canlı bileşenleriyle birlikte 30 dakikadan daha değerlidir. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul ve Kocaeli Şubeleri olarak; herkesi yaşam alanlarını korumaya, daha fazla tüketim için doğadan çalan enerji politikalarına karşı dikkatli olmaya, rant için kentleri şantiye alanına çevirenlere ‘sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını` hatırlatmaya, toprağımız, havamız, suyumuz için bir arada olmaya, bulunduğumuz her yerde ekolojik yıkıma karşı ses çıkarmaya davet ediyor; doğa için verilen her mücadelede bilim ve tekniği halkımızın hizmetine sunacağımıza ve herkesle dayanışma içerisinde olacağımıza söz veriyoruz.”