Çevre Bakanı: Salda Gölü'ne soyunma kabini, mescit, duş alanı yapacağız

Çevre Bakanı: Salda Gölü'ne soyunma kabini, mescit, duş alanı yapacağız

Salda Gölü’ne yapılmak istenen millet bahçesi projesinin tepki çekmesi üzerine Çevre Bakanı "Araçlar kıyıya kadar gelip burada hem doğal güzelliklere zarar veriyorlardı gelenlerin doğal güzellikleri görmesine mani oluyorlardı” diyerek doğa katliamını savundu.

"Türkiye’nin Maldivleri" olarak bilinen Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’ne yapılmak istenen millet bahçesi projesinin tepki çekmesi üzerine Çevre Bakanı Murat Kurum'dan açıklama geldi.

Kurum, projeye ilişkin, ”Araçların kıyıya kadar girdiği çöplerin dağ oluşturduğunun tespitini yaptık. Bunun neticesinde araçlar kıyıya kadar gelip burada hem doğal güzelliklere zarar veriyorlardı gelenlerin doğal güzellikleri görmesine mani oluyorlardı” dedi.

'SOYUNMA KABİNİ, MESCİT, DUŞ ALANI YAPACAĞIZ'

Kurum ayrıca soyunma kabini, mescit, duş alanı yapılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı’mızın talimatları çerçevesinde her adımı atarken, ‘Doğayı nasıl koruruz?’ diyerek, hareket ediyoruz. Özel çevre koruma ilan ettiğimiz alanı; bu alan, gölün yüzeyi 44 kilometrekare. Bizim ilan ettiğimiz alan, 295 kilometrekare alanı Cumhurbaşkanı’mızın kararıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik. Burada hiçbir şekilde yapılaşma yapamazsınız, bina yapamazsınız. Ne bir beton ne bir yapılaşma yapmayacak, yaptırmayacağız, yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Doğal güzelliklerin korunması amacıyla o bandı koruma altına alıyoruz. Buraya hiçbir yapılaşma yapılmasına müsaade etmiyoruz. O ‘Millet Bahçesi’ projesi içinde vatandaşlarımızın geldiği zaman günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri soyunma kabini, mescitleri, duş alanları ve orada günlük ihtiyaçlarını giderecekleri dinlenme alanları dışında hiçbir yapılaşma yapılmayacak. Burada günlük konaklamaya müsaade edilmeyecek. Salda’nın doğal güzelliklerini daha da öne çıkaracak projeye imza atacağız. O güzellikleri koruyarak, yaşatmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz çevremizi, doğamızı korumak o güzellikleri daha da büyüterek, gelecek nesillere aktarmak için bu projeleri yapmaya gayret gösteriyoruz.” 

‘TEK ÇİVİ ÇAKILMAMASI İÇİN PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’

Salda Gölü ve etrafının daha önce çöpten geçilemez halde olduğunu söyleyen Kurum, “Salda Gölü ve çevresi daha önce çöpten geçilemez haldeydi. Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle tehdit altına giren gölün kıyısına kadar otomobillerle giriliyordu, etrafında düzensiz yapılaşmalar oluşmuştu. Burayı Özel Çevre Koruma ilan etmemizin ardından bu düzensiz yapılaşmalar tamamen ortadan kaldırıldı, çöpler düzenli bir şekilde toplanmaya başlandı ve araç girişi yasaklandı. Güvenlik hizmetleri verilmeye başlandı. Valiliğimiz başkanlığındaki komisyon tarafından haftada 2 gün çevre ve imar kirliliğinin önlenmesi için rutin denetimler gerçekleştirilmeye başlandı. Bu süreçte Salda Gölü’nün korunması noktasında gayret gösteren tüm vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve valimize teşekkür ediyorum. Biz ‘Millet Bahçesi’ projemizle Salda Gölü’nün doğal güzelliğini koruyacağız, çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Burada tek bir çivi dahi çakılmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz; çünkü Salda Gölü hepimizin, Salda Gölü hep güzel kalacak” diye konuştu.

DAHA FAZLA