ÇEVİRİ | Kolombiya'da savaşa geri dönüş

ÇEVİRİ | Kolombiya'da savaşa geri dönüş

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında Küba'da yapılan görüşmelerde beklenen sonucun alınamaması ve FARC'ın silah bırakmasının ardından siyasi cinayetlerin devam etmesi, ülkede yeniden savaş ortamına dönüş konusundaki endişeleri büyütüyor.

Çeviri: Özer Erdin

Kolombiya’nın yeni başkanı İvan Duque gelecek hafta salı günü göreve geldiğinde, savaşın içinde olan bir ülkeyi devralacak. Görevi bırakmakta olan Juan Manuel Santos’un başlattığı barış sürecini devam ettirebileceğine dair olan umutlar ise azalıyor.

Perşembe günü Küba’nın başkenti Havanna’da hükümet ve ELN gerillaları arasında sürdürülen görüşmelerin son turu tamamlandı; ancak ateşkes ilanı için beklenen anlaşma sağlanamadı. Tarafların ortaklaşa yaptıkları açıklamada önemli adımların atıldığı; fakat yine de çözülememiş sorunların olduğu bildirildi.

ELN de (Ulusal Kurtuluş Ordusu) kendi internet sitesinden yaptığı bir açıklamada “insani durumun iyileştirilmesi” gibi bir başlığın ateşkes görüşmelerine eklenmesi gerektiğini karşı taraftan talep ettiklerini açıkladı.

Böyle bir başlık sayesinde örgütün sosyal liderlerine Kasım 2016’dan beri uygulanmakta olan kıyımın durdurulabileceği de yapılan açıklamada yer aldı.

Hatırlanacağı üzere tam bu tarihlerde Kolombiya’daki silahlı devrimci gerilla birlikleri olan FARC-EP ile Santos hükümeti arasında bir barış anlaşması imzalanmış ve sonrasında örgüt silahlarını teslim etmişti.

Tam da bu süreçten sonra solculara, sendikacılara, insan hakları aktivistlerine ve eski gerillalara yapılmakta olan seri cinayetler bir türlü son bulmadı.

Venezüella dayanışma örgütü Cosi’nin perşembe günü bildirdiğine göre 1 Ocak 2016 ve 23 Temmuz 2018 tarihleri arasında en az 328 aktivist öldürüldü. 17 Haziran 2018’de yapılmış olan başkanlık seçimlerinden itibaren ise en az 30 muhalif katledildi.

Bu nedenle Alman Junge Welt gazetesinin haberine göre  ELN silah teslim etmediği için kendisini haklı görüyor.

ELN’nin en üst kumandanı Gabino alias Nicolas Rodrigez Bautista temmuz başında örgütünün savaşçılarına yazdığı bir mektupta, FARC-EP ile “Kolombiya oligarşisi” arasında yapılmış olan anlaşmanın “tamamen çökmesi devrimci silahlı mücadelenin nasıl bir öneme sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan eski FARC gerillalarında da artan bir huzursuzluk söz konusu. Bu gerillalardan yüzlercesi silahlı mücadeleyi devam ettirmek isteyen toplam 29 farklı ayrışık gruba katıldılar. Bu gruplardan bazıları artık siyasi bir hedefi takip etmeyen kriminal işlere karışmışlarken, diğerleri kesin bir suretle yeni bir başlangıç yapmaya odaklanmış durumdalar.

Buna ilaveten temmuz ortasında haftalık dergi Semana’nın geniş yer ayırdığı bir habere göre toplam 4000 isyancı FARC-EP’i yeniden kurmak istiyorlar. 21 Temmuz’da ise sol internet portalı Resumen

Latinoamericano’da yayınlanan bir haberde eski kumandanlardan Fidel Rondon’un 1 Eylül 2017’de kurulan yasal FARC Partisi’nden ayrıldığı duyuruluyor.

Geçtiğimiz haftalarda Kolombiya’da binlerce insan siyasi cinayetlere karşı barışı savunmak için sokaklara döküldü.