ÇEVİRİ | Darbe başkanı Bolivya seçimlerinden çekildi

ÇEVİRİ | Darbe başkanı Bolivya seçimlerinden çekildi

Anketler Morales’in partisinin ilk turu kazanacağını gösteriyorken darbe başkanı Janine Anez Bolivya’nın başkanlık seçimlerinden çekildi.

Çeviren: Güven Güngör

Bolivya’nın darbe sonrası başa gelen devlet başkanı Jeanine Anez, anketlerin yüzde 5 oyu ancak geçebildiğini göstermesinden sonra gelecek ayın başkanlık seçimlerden çekildi.

Geçen kasım ayında, ordunun, adil seçimlerle tekrardan seçilen başkan Evo Morales’i indirip kendisini atadığı Anez, bütün anketlerin birinci gösterdiği Morales’in Sosyalizme Doğru Hareket’i (MAS) karşısında “demokrasiyi savunan bir kazananın olması için” çekildiğini söyledi.

Bu haftaki anketler MAS’ın adayı Luis Acre’nin ilk turu 38.5 puan ile, geçen sene ilk turda 47 puanla kazanan ve muhalefetin reddettiği Morales’ten daha az bir oy oranı ile, kazanacağını gösteriyordu.

Ancak, ikinci sıradaki eski devlet başkanı Carlos Mesa’nın yüzde 12.9’luk puanı göz önünde bulundurulduğunda, Acre’nin oyu diğer bütün adaylardan en az 10 puan daha fazla olduğu için, bu durum seçimi ikinci tura bırakmıyordu.

Geçen kış askeri darbenin takip ettiği şiddetli isyanları organize eden ve darbe sırasında çok iyi bilindiği gibi başkanlık sarayına saldırıp yerli Bolivyalıların Pachamama sembolünü alaşağı eden faşist paramiliter lider ve milyoner Luis Camacho ise üçüncü sırada yer alıyordu.

Anez hiçbir adaya açıktan desteğini de ifade etmedi ancak [oyların bölünmemesi için] sağ kanadın tek bir aday etrafında toplanması gerektiğini söyledi.

Fakat adaylık yasağı olan Morales ise “Anez ve hükümeti hızla kötüye gidiyor. 18 Ekim’de demokrasiyi kurtaracağız ve krizi yeneceğiz.” dedi.

Bolivya’nın kamu denetçisi geçen hafta Perşembe günü yayınladığı raporda, ilk haftalarında Morales’in devrilmesine karşı çıkan çoğunluğu yerli birçok sayıda insanı öldüren Anez hükümetinin insanlık suçlarına işaret ediyor.

Sadece darbeye karşı eylem yaptıkları için polis tarafından tutuklanan çok sayıda insandan bahsederken, özellikle işkence edilen ve öldürülen MAS destekçilerinin vakalarını detaylandırılıyor ve La Paz’ın kenar mahalleleri Sacaba ve Senkata’daki 20 kişinin “infazını” anlatıyor.

Bu suçlar, “geçici hükümetin bilgisi, emirleri ve direktifleri dahilinde sistematik bir biçimde sivil halka karşı işlenmiştir” ifadeleri yer alıyor.

Morales bu rapor bağlamında Anez’in yarıştan çekilmesinin, hükümetinin işlediği suçlar nedeniyle “cezasızlık müzakeresi” yapmayla birlikte sağ kanadı da birleştirme ihtiyacından doğduğunu öne sürüyor.

KAYNAK: https://morningstaronline.co.uk/article/w/coup-president-jeanine-anez-drops-out-bolivias-presidential-race-polls-show-moraless

DAHA FAZLA