Çeşme Turizm Projesi için yürütmeyi durdurma kararı

Çeşme Turizm Projesi için yürütmeyi durdurma kararı

Bakanlığın Çeşme Turizm Projesi için Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen ve Büyükşehir Belediyesi ile birçok sivil toplum kuruluşunun tepkisine neden olan Çeşme Turizm Projesi'ne ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Çeşme Turizm Projesi'ne ilişkin açılan davada Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddetmişti. Karara edilen itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Kurul, kararın "hukuka uyarlılık" bulunmadığını belirterek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Duvar’ın aktardığına göre; kararda şu ifadeler yer aldı:

"12/02/2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11/02/2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında hukuka uygunluk bulunmadığı, uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşıldığından, itiraza konu Daire kararının İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası haricindeki davacılar yönünden kaldırılarak, dava konusu işlemin anılan davacılar yönünden yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi gerekmiştir."

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 16 bin hektarlık alanı kapsayan Çeşme Turizm Projesi'ne karşı TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş dava açarak yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Mart ayında ise Danıştay 6. Dairesi tarafından atanan bilirkişiler bölgede incelemede bulunurken, bilirkişi raporunda, projenin "kamu yararına uygun olmadığı" belirtildi. Danıştay 6. Dairesi ise bu duruma rağmen yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıyan davacılar, sonuca itiraz etmişti.

DAHA FAZLA