Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsü’nde salgına karşı tedbirsizlik, çalışanlara karşı baskı

Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsü’nde salgına karşı tedbirsizlik, çalışanlara karşı baskı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü’nde hocalar koronavirüs salgını başladığı günlerden beri enstitüye gelmezken, asistanlar ve idari çalışanlar zorla çalıştırılıyor. 

Tilbe Akan

İleri Haber’in ulaştığı bilgilere göre, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü’nde numune alım departmanında işe başlayan bir kişi enstitü genel sekreterine Covid-19 testi yaptırdığını ancak sonucun çıkmadığını bildirdiği halde, çalışan enstitüye kabul edildi. Çalışma ortamına giren ve diğer sağlık çalışanlarıyla da temas eden çalışanın test yaptırdığı ve Covid-19 şüphelisi olduğu duyulunca enstitü çalışanları tedirgin oldu.

 

VAKA OLMASINA RAĞMEN ZORLA İŞBAŞI

Yeni personelin enstitüye gelişin üzerinden geçen birkaç günde enstitü çalışanlarından iki kişi rahatsızlandı. Covid-19 testi yaptıran çalışanların testleri pozitif çıkınca enstitüdeki asistanlar başta olmak üzere çalışanlar evde karantinaya alınmayı talep etti.
Olayın duyulmasının ardından, enstitünün Whatsapp grubuna yönetim tarafından gönderilen mesajda “Enstitümüzde koronavirüs vakası tespit edilmiştir. Herkes test yaptırsın, test sonucunu alsın, negatif olanlar hemen işe geri gelsin” denildiği öne sürüldü. PCR testi için yüksek ücretler ödemek zorunda kalan çalışanlardan sonucu negatif çıkanların ve test sonucu henüz çıkmayanların işe gitmeye devam ettiği ifade edilirken, sonucu pozitif çıkan çalışanlar ise evde karantinaya alındı. 

 

‘ENSTİTÜYÜ DEZENFEKTE ETTİK, GELİN’

Kısa bir süre sonra idare tarafından gönderilen yeni mesajda  ise çalışanlara, “Arkadaşlar biz enstitüyü dezenfekte ettik, kendini iyi hisseden herkes gelsin.” çağrısı yapıldı. İleri Haber’e aktarılan bir diğer iddia da enstitü müdürünün evde kalan personele baskı yaptığı ve herkesin işe geleceğini söylediği yönünde.

 

EVDEN ÇALIŞMA HAKLARINI İSTİYORLAR

İleri Haber’e konuşan bir enstitü çalışanı, enstitüdeki hocaların koronavirüs salgını başladığı günlerden beri enstitüye gitmezken; asistanların ve idari çalışanların, işten atılma korkusuyla zorla çalıştığını dile getirdi. Diğer yandan çalışanlar, yasal hakları olmasına rağmen işten çekilme hakkını kullanamıyor. Çalışan, asistanların ve idari personelin evden çalışma hakkını istediğini belirtti.

DAHA FAZLA