Ceren Özdemir'in katili: Cezaevi psikoloğuna açığa çıkınca kaçacağımı söyledim

Ceren Özdemir'in katili: Cezaevi psikoloğuna açığa çıkınca kaçacağımı söyledim

Ceren Özdemir'in katili Özgür Arduç hakkında 2 ayrı iddianameyle ve 3 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Ordu'da Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi olan 20 yaşındaki Ceren Özdemir’i, evinin bulunduğu binanın girişinde bıçaklayarak öldüren, yakalandıktan sonra tutuklanan Özgür Arduç'un canavarca hisle cinayet işlemekle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme, sanık Arduç'un Adli Tıp Kurumu'na sevkine karar vererek duruşmayı 20 Ocak 2020 tarihine erteledi.

Van yüksek güvenlikli cezaevinde tutuklu bulunan Arduç, Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaya, Ceren’in ailesiyle karşılaştırılmaması ve güvenlik gerekçeleriyle SEGBİS üzerinden katıldı. Duruşmada Ceren Özdemir’in ailesini, Ordu Baro Başkanı Haluk Murat Poyraz ve vekaletnameye dayalı yetki belgesiyle onlarca avukat temsil etti.

SANIK AKLİ DENGESİNİN YERİNDE OLMADIĞINI İDDİA ETTİ

Duruşma, sanık Özgür Arduç'un ifadesiyle başladı. Sanık ifadesinde Erzurum ve İstanbul’da tecavüze uğradığını söyleyerek, “Bu nedenle herkese kötülük edeceğime karar verdim. İnsanlıktan çıktım. Bundan sonra yaşasam ne olacak” dedi.

Cezaevinden çıkınca birini öldürmeye karar verdiğini anlatan sanık şöyle devam etti:

“Bana akli yeterliliği var diyorlar. Aklım yerinde olsa bunları yapar mıyım? Ceren’den önce başkasını öldürmeye niyetlendim kalabalığa girdim. Sonra Ceren’i gördüm takip ettim. Eve giderken bıçakladım. Dışarıda ben kendime laf geçiremiyorum. Bu benim elimde olan bir şey degil. Karşıma kim çıkarsa onu bıçaklayacaktım. Ceren çıktı. Ordu’daki ifademi kabul etmiyorum. Sinir halinde söyledim. Altı yaşında bir çocuğu öldürecektim karşıma Ceren çıktı. Takip ettim. ‘Yukarı çıkarsa öldüreceğim’ dedim. Bıçakladım kaçtım. Yakalanma anında polisi de öldürecektim. Kendime sahip olamıyorum. Tedavi olmak istiyorum. Durumum hiç iyi değil. Kendimi öldürmemek için bıçağı yanıma almıyorum. Tecavüze uğradığım için kötüyüm.”

Sinirle ifade verdiğini ifade eden sanık, ısrarla tedavi olmak istediğini söyledi.

SAVCI: 2006'DA CEZAİ SORUMLULUĞUN VAR OLARAK RAPOR GELMİŞ

Savcı ise Arduç'a "İfadeni ben aldım, sordum tedavi olmak ister misin diye. Çift kişiliğe sahibim, kıskancım. Bu halimden memnunum demiştin. 'Tedavi olmak istemiyorum' demiştin. Daha önce adli tıpa gitmediğini söylemiştin. 2006'da cezai sorumluluğun var olarak rapor gelmiş. Farklı konuşuyorsun, nedenini açıklar mısın?" sorusunu yöneltti.

'PSİKOLOĞA AÇIĞA ÇIKINCA KAÇACAĞIM DEDİM'

Arduç da, "Allah'tan peygamberden korkmuyorum dedim. Ben tedavi görmek istiyorum yoksa kendimi öldüreceğim. Kapalı cezaevindeyken psikologla görüştüm. Açığa çıkınca kaçacağım dedim" cevabını verdi.

Mahkeme Başkanı: "Bu halini bile bile neden açığa çıkmak istedin? Açığa çıkmak için sen başvuru yapmışsın. Cezaevinde sen kendini gizledin o zaman. Psikoloğa kendini anlattın mı?"

Sanık Arduç: "Çıkınca babamın katili var onu öldüreceğim dedim. Sabırla ilgisi var akıllı olmanın. Avukatım vardı, ne oldu avukatıma? Avukat hanım beni tedavi ettirin ben iyi değilim. Beni bırakın demiyorum. Yine suç işlerim."

Özgür Arduç'un avukatı ise "Yeniden cezai ehliyetine yönelik rapor aldırılması konusunu mahkemeye bırakıyoruz. Savunmaya bir şey demiyoruz" dedi

MAHKEME BAŞKANI: CEREN'LE İLİŞKİLERİ OLABİLİR Mİ?

Mahkeme Başkanının, sanığın Ceren ile bir ilişkisi olabilir mi diye sorması üzerine baba Özdemir, kesinlikle tanımadıklarını belirterek, "Akıl sağlığının da gayet iyi olduğundan eminim şu anda" dedi.

Özdemir ailesi avukatlarından Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz söz aldı. Davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme, sanık Arduç'un Adli Tıp Kurumu'na sevkine karar vererek duruşmayı 20 Ocak 2020 tarihine erteledi.

------------------------------

DURUŞMAYA YOĞUN İLGİ

Duruşma öncesi sabah saatlerinde Ordu Adliyesi önünde toplanan Kadın Savunma Ağı, Ordu ve Giresun Kadın Platformu üyesi çok sayıda kadın ellerinde dövizler taşıyarak, yaşanan olaya tepki gösterip, kadına yönelik cinayetleri kınadı. Ceren Özdemir'in fotoğrafı ve 'Ölmek değil yaşamak istiyoruz' yazlı pankartı açan kadınlar, ortak açıklamada bulundu. Kadın platformu temsilcileri, kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekerek, Ceren cinayetindeki duruşmaların yakın takipçisi olacaklarını söyledi.

Öte yandan, bıçaklanarak öldürülen Ceren Özdemir'in babası Yılmaz Özdemir'in de duruşmaya katılıp, ardından da açıklama yapacağı belirtildi.

Arduç için ise Ordu Barosu’ndan zorunlu müdafilik kapsamında bir CMK avukatı görevlendirildi. Baro Başkanı Poyraz, "Onlarca baro başkanı ve kadın hakları komisyonu üyeleri de duruşmaya katılacaklarını açıkladı. Bunun dışında da Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri duruşmaya gelecek. Çok yoğun bir katılım olmasını bekliyoruz" dedi.

'GÖRÜNTÜLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA HENÜZ MAHMEYE ULAŞMADI'

Poyraz, ilk duruşmada karar verilmesini beklemediğini, Arduç’un Ceren Özdemir’i takip ettiğini gösterir güvenlik kamera ve KGYS (Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) kayıtları ile soruşturma kapsamında elde edilen tüm görüntülerle ilgili çalışmanın henüz mahkemeye ulaşmadığını belirtti.

Sanığın ve avukatının akli dengesiyle ilgili bir Adli Tıp Raporu talebi olup olmayacağının da duruşmada belli olacağını söyleyen Baro Başkanı Poyraz, Arduç’un ifade verip vermeyeceğinin de yargılamanın gidişatında önem taşıdığını ifade etti.

2 AYRI İDDİANAMEYLE 3 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİYLE YARGILANACAK

Özgür Arduç hakkında, Ceren Özdemir'i öldürmek ve iki polis memuruna yönelik öldürmeye teşebbüs suçlarından 2 ayrı iddianameyle 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti. Türk Ceza Kanunu'nun 62'nci maddesi uyarınca ceza indirimi uygulanmaması talep edilen iddianameler, mahkemeye sunulmuş ve kabul edilmişti. 

DAHA FAZLA