Cep telefonlarının zararları ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak

Cep telefonlarının zararları ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak

Baz istasyonları ve cep telefonlarının insan sağlığına oldukça zararlı olduğunun altını çizen Prof. Mustafa Necmi İlhan, vücutta ki bu zararların 30 ila 50 yıl gibi uzun vadede ortaya çıkabileceğini söyledi.

Cep telefonlarının insan sağlığını son derece olumsuz etkilediğini belirten Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Necmi İlhan, “Bu nedenle bu tip cihazları vücudumuzdan biraz uzakta tutmalıyız. Çünkü insan vücudu, 3 metre uzaklığındaki elektromanyetik alanlardan daha az etkilenir’’ dedi.

DHA'nın aktardığına göre, Prof. İlhan, cep telefonuyla konuşmanın en ideal şeklinin kulaklık kullanmak olduğunu belirtirken, uyurken cep telefonlarının başucunda ve yastığın altında değil, en az 3 metre uzakta bulundurulması gerektiğini söyledi.

YÜRÜRKEN KONUŞMAK DAHA TEHLİKELİ

Baz istasyonları ve cep telefonlarından kaçınmanın mümkün olmadığını belirten Prof. İlhan, yürürken telefonla konuşmanın daha fazla elektromanyetik alana maruz kalınmasına neden olduğunu söyledi.

"SAR DEĞERİ DÜŞÜK OLANLAR TERCİH EDİLMELİDİR"

Cep telefonlarının en büyük etkilerinden birinin ısınma olduğunu söyleyen İlhan, "Hepimiz biliyoruz ki cep telefonu kullandığımızda elimizde bir ısınma meydana gelir. O zaman cep telefonunu vücudumuzdan uzak tutarak ya da kablolu kulaklıkla konuşmayı tercih etmemiz gerekiyor. Çünkü bluetooth denilen kulaklıklar her an kulakta ya da göğüste durdukça kendisi bir elektromanyetik alan kaynağı oluyor. İdeali cep telefonu ile olabildiğince kısa konuşmak. Konuşma yaptıktan sonra vücudumuzdan uzak bir yere koymaktır. Cep telefonu aldığımızda SAR adı verilen ve özgül soğurma alanını gösteren değerlere bakabiliriz. Her tüketici buna internette bakabilir ve SAR değeri düşük olan telefonları tercih edebilir." ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA