Cemevlerine 'ibadethane statüsü' verilmesine İstanbul'da AKP ve MHP engeli!

Cemevlerine 'ibadethane statüsü' verilmesine İstanbul'da AKP ve MHP engeli!

İBB CHP Grup Başkanvekili, Doğan Subaşı, AKP grubuna seslenerek, “İki sorunun cevabını istiyorum; AK Parti cemevlerini ibadethane olarak kabul ediyor mu? İkinci sorum, Meclis bu yetkiye sahip değil mi?” diye sordu.

İBB Meclisi'nde 'imar planlarına cemevlerinin ibadethane olarak işlenmesi' oylaması, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

İstanbul’daki cemevlerinin imar planlarına ibadethane olarak işlenmesine dair önerge İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde oylandı. Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine ilişkin teklif, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti grubunun kabul oylarına karşılık, AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grubunun ret oylarıyla reddedildi.

Oylamanın ardından söz alan İBB CHP Grup Başkanvekili, Doğan Subaşı, AKP grubuna seslenerek, “İki sorunun cevabını istiyorum; AK Parti cemevlerini ibadethane olarak kabul ediyor mu? İkinci sorum, ‘Meclis bu yetkiye sahip değil mi?” diye sordu.

NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, cemevlerinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine ilişkin önergenin İBB Meclisi’ne geleceğini açıklamış ve “Kimin nereyi nasıl ibadethane olarak kullanacağına biz karar veremeyiz. Bütün partilerden bu konuda vicdanlarıyla karar vermelerini bekliyoruz” demişti.

CHP Grup Başkan vekili İsmail Doğan Subaşı ile İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan imzasıyla İBB Meclisi’ne sunulan teklifte, İstanbul’da 93 cemevi bulunduğu, cemevlerinin ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için cami, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı kamu hizmetlerinden mahrum kaldığı ifade edilmişti.

Yine önergede bu durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddia edilerek ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 ve 2016’da verdiği kararlarla cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğunu tescil ettiğine dikkat çekilmişti.

Cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hak ve hizmetleri eşit olarak almalarına yönelik ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik önerge oy birliğiyle gündeme alınıp Hukuk, Sosyal Hizmetler ve Halkla İlişkiler Komisyonu’na havale edilmişti.

DAHA FAZLA