Cemevine haciz: 'Tamamen siyasi'

Cemevine haciz: 'Tamamen siyasi'

Üye ve yöneticilerinin tutuklanmasını protesto eden Cemevine icra memurları gönderildi. İleri’ye kararın rastlantı olmadığını anlatan PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Ay, AKP faşizmine direneceklerinin altını çizerek eyleme çağırdı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

İstanbul’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İçerenköy Cemevi’ne elektrik faturasını ödemediği gerekçesiyle icra kararı verildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ibadethane statüsü verilmesi gerektiğini kararlaştırdığı cemevleri, devlet bütçesinden herhangi bir destek almazken, söz konusu icra kararının uygulanmasının, PSAKD İstanbul Şubesi’nin geçtiğimiz hafta üye ve yöneticilerine yapılan gözaltı operasyonunu protesto etmesinin ardından gelmesi ise dikkat çekti.

‘AİHM KARARLARI VAR, ÖDEMEYECEĞİZ’

İçerenköy Cemevi yetkilileri, faturayı ödemediği gerekçesiyle haciz işlemini uygulamaya gelen memurlara AİHM kararlarını hatırlatarak elektrik faturasını ödemeyeceklerini bildirdi. Söz konusu icra memurlar ise bunun üzerine tutanak tuttu. AYEDAŞ’ın ‘alacaklı’ olarak belirtildiği, İstanbul Anadolu 11. İcra Müdürlüğü’nün tuttuğu haciz tutanağına göre, PSAKD yetkilileri şu sözlerle faturayı ödemeyeceklerini bildirdi:

‘BURASI BİR İBADETHANE’

“Burası bir ibadethanedir. AİHM ve Danıştay’ın vermiş olduğu kararlar doğrultusunda su, elektrik faturaları ödememekteyiz. Kazandığımız örnek davalarımız bulunmaktadır.”

İcra memurlarının kurumun taşınmazlarına haciz getirildiğini söylemesi üzerine PSAKD yetkilileri, “Söz konusu hacizli taşınmazlar ve araçlar genel merkezimize aittir. Burada hiçbir şekilde haciz yapamazsınız, burası dini bir ibadethanedir” yanıtını verdi.

İŞLEM YAPILMADI

İcra memurları cemevinde yaptığı incelemede zaruri ihtiyaçlar dışında bir şey olmadığını tespit edince ‘yapılacak başkaca işlem kalmadığından işleme son verildiğini’ bildirerek kurumdan ayrıldı.

PSAKD ŞUBE BAŞKANI: TAMAMEN ‘SİYASİ’

İleri Haber’e konuşan PSAKD Kadıköy Şube Başkanı İsmail Ay, icra kararını ‘siyasi’ olarak değerlendirdi. “AİHM’in emsal kararlarına ve 3 ay öncesinde yine AYEDAŞ’a karşı kazanmış bir dava olmasına rağmen icraya gelindi” diyen Ay, amacın tamamen siyasi olduğunu söyledi.

‘DİRENECEĞİZ’

Alevi kurumları üzerinde kurulmaya çalışılan tahakküme karşı direneceklerinin altını çizen Ay, icra memurlarının kurumlarına yönelik gözaltı operasyonunun protesto etmelerinin ardından gelmesini şöyle anlattı: “İtirafçıların hedef göstermesiyle PSAKD Erzincan Şube Başkanımız, 3 yöneticimiz ve bölgede 12 kişi olmak üzere toplamda 16 canımız tutuklandı. PSAKD İstanbul şubeleri ve dost kurumlarla ortak bir açıklaması yaptık. Hemen bunun arkasından bu icra takibinin gelmesi birçok şeyin açıklayıcısıdır” dedi.

EYLEM ÇAĞRISI

Ay, üye ve yöneticilerinin tutuklanmasına karşı dost kurumlarla eylem yapacaklarını belirterek şu çağrıyı yaptı: “Bugün tüm haksız tutuklamalara, AKP’nin faşizan yönetimine karşı yine dost kurumlarla bugün eş zamanlı olarak ortak bir metinle açıklama yapacağız.”